Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.01.2018.
16:21
Vestionline, Tanjug A

Pomoć domaćim proizvodnim firmama

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež posetio je danas firmu C hemical Agrosava u Šimanovcima, najveću domaću privatnu selekcionu kuću za kukuruz koja svoje proizvode izvozi u dvadesetak zemalja.

Tanjug
Marko Čadež prilikom obilaska firme u Šimanovcima

Čadež je održao sastanak sa generalnim direktorom Chemical Agrosava Petrom Mirkovićem, obišao fabriku i upoznao se sa procesom proizvodnje.

Sekretar Udruženja za hemijsku industriju u PKS Dragan Stevanović je rekao Tanjugu da je Agrosava jedan od svetlih primera uspešnih domaćih firmi koje se bave proizvodnjom stateških proizvoda i koje su izvozno orijentisane.

Poručio je da će PKS nastaviti da pomaze takva preduzeća.

Naglasio je da su semenski materijal i pesticidi strateški proizvodi za svaku državu, pa tako i našu.

Stevanović je kazao da je C hemical Agrosava nastala 1990. godine i počela sa šest zaposlenih, a sada da ima oko 200 zaposlenih među kojima je i 11 doktora nauka, što pokazuje njihovu orijentaciju na domaći razvoj i inovativne tehnologije.

Istakao je da Agrosava ima veliki izvozni potencijal i da će PKS pomoći toj firmi, kao i svim sličnim firmama koje imaju izvozni potencijal i dobar program.

PKS će nastaviti da pomaže svim fabrikama i preduzećima kao što je Agrosava koje imaju veliki izvozni potencijal i spremne su da izvoze na svetsko tržište.

Direktor sektora za oplemenjivanje i umnožavanje semena u Agrosavi doktor Nenad Vasić je rekao Tanjugu da je kukuruz najvažnija ratarska kultura u Srbiji, ali i Jugoistočnoj Evropi i da to preduzeće ima sopstveni program selekcije, osnovan još pre 15 godina.

- Imamo najveći privatni program selekcije i jedan od najvećih programa selekcije kukuruza na prostoru bivše Jugoslavije i u ovom delu Evrope. Do sada imamo priznato više od 60 hibrida u Srbiji i oko 30 u EU. Po broju registrovanih hibrida u EU smo najbolji na ovom delu tržišta.

Naveo je da Agrosava ima ozbiljnu saradnju sa nekoliko privatnih programa kukuruza u SAD, koje su u toj oblasti najače u svetu, kao i da sa njima razmenjuju informacije i genetiučki materijal.

- U SAD isključivo radimo sa kompanijama koje rade sa ne GMO kukuruzom, po zakonu, ali i našem opredeljenju, nismo pristalice GMO kukuruza - istakao je on.

Vasić je kazao da to Srbiji kao proizvođaču GMO nije potreban iz čisto ekonomskih razloga.

Naglasio je da i u SAD postoje ljude koji se bave kukuruzom koji nije GMO.

Prema njegovim rečima, u SAD ima oko 10 odsto ne GMO kukuruza ili oko tri miliona hektara.

- Nadam se da će taj ude da se poveća - dodao je.

Agrosava ima saradnju sa jednom kanadskom firmom na razvoju jedinstvenog programa selekcije silažnog hibrida, po čemu je jedinstvena u Evropi, a koji je namenjen stočarima sa visokom proizvodnjom mleka i mesa.

Agrosava u Srbiji drži i oko 10 do 12 odsto tržišta semena, a svoje proizvode najviše izvozi na teritoriji bivše Jugoslavije, Rusije, Ukrajine, Irana, Severne Afrike, Alžira, Maroka, Turske...

Započeli su sa nemačkom kompanijom i program selekcije uljane repice za tržišta Srbije, Nemačke i trećih zemalja.

- Ušli smo pre dve godine i u sopstveni razvoj oplemenjivačkog programa pšenice. Osnovali svoj program selekcije pšenice koji je još u povoju, a prvi rezultati su veoma ohrabrujući. Radimo i na razvoju hibrida pšenice i prva smo kompanija koja je na ove prostore donela hibride pšenice - dodao je Vasić.

Osnovna delatnost firme je proizvodnja i razvoj pesticida, folijarnih hraniva, hibridnog semena kukuruza i sorti pšenice. 

Agrosava sarađuje od osnivanja sarađuje sa renomiranim kompanijama iz oblasti zaštite bilja kao što su BAYER, BASF, Arysta, Aglukon i drugim ( prepakivanje, proizvodnja, distribucija i skladištenje proizvoda).

Jedina su kompanija iz ovog dela Evrope koja ima registrovana stredstva za zaštitu bilja u Ruskoj Federaciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online