Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.01.2018.
09:32
Vestionline A

Kriminalci okrenuli leđa bitkoinu, našli bolje

Tržište kriptovaluta poslednjih nedelja doživljava ozbiljne promene. Bitkoin gubi sjaj kod dela svojih najranijih i najplodnijih obožavalaca - kriminalaca - koji su pažnju poklonili jednoj drugoj vrsti virtuelne valute.

pixabay.com
 

Agencija za sprovođenje zakona EU, Europol, podigla je uzbunu pre tri meseca, pišući u izveštaju da "druge kriptovalute poput monera, ethereuma i Zcasha stiču popularnost unutar digitalnog podzemlja".

Online iznuđivači, koji koriste ransomware za zaključavanje žrtvinih računara sve dok ne zaključe plaćanje, počeli su da traže upravo ove kriptovalute. Dana 18. decembra hakeri su napali do 190.000 WordPressovih stranica na sat kako bi ih proizvele monero, prema podacima kompanije Wordfence. 

Za ransomware napade, monero je sada "jedan od favorita, ako ne i omiljena valuta", izjavio je Mat Suiš, osnivač kompanije Comae Technologies u Dubaiju. 

Monero je u poslednja dva meseca 2017. učetvorostručio vrednost na 349 dolara, prema podacima coinmarketcap.com, stavljajući ga među brojne digitalne valute koje su rasle brže od bitkoina, najvrednije digitalne valute na svetu. Bitkoin je otprilike udvostručen u istom razdoblju, pokazuju podaci koje je prikupio Blumberg.

U slučaju monera, kriminalci ga prikupljaju jer bitkoinova osnovna tehnologija može da radi protiv njih. Blockchain, digitalna knjige koja detaljno beleži koje adrese šalju i primaju transakcije, uključujući tačno vreme i iznos - ostavlja veliku količinu podataka koji se mogu koristiti kao dokaz. Povezivanjem adrese s kriminalnim delom, pa pažljivim praćenjem tržišta bitkoina možete videti da sredstva nestaju i ponovno se pojavljuju na drugim mestima. 

Monero, stvoren 2014. godine, značajno se razlikuje. Šifrira adresu primaoca na svoj blockchain i generiše lažne adrese kako bi prikrio pravog pošiljaoca. Takođe prikriva i iznos transakcije. Monero je jedna od mnogih kriptovaluta usmerenih na privatnost, od kojih svaka nudi različite bezbednosne karakteristike.

Njegov glavni konkurent, Zcash - za koji se zna da nema značajne simpatizere među kriminalcima. može da ponudi još bolju zaštitu privatnosti. Umesto stvaranja lažnih adresa za skrivanje pošiljalaca, on šifrira njihovu pravu adresu. To čini nemogućim za identifikovanje pošiljaoca putem traženja korelacija u adresama koje se koriste u multiplim transakcijama kako bi se odredila stvarna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online