Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.12.2017.
14:34
Vestionline A

Mešovita privredna komora za čvršće ekonomske veze Srbije i Turske

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i Rifat Hisarčiklioglu, predsednik Unije komora i robnih berzi Turske, potpisali su danas Memorandum o razumevanju dve poslovne asocijacije, koji predstavlja okvir i temelj osnivanju mešovite tursko-srpske privredne komore.

Tanjug
Predsednici Privredne komore Srbije i Turske Marko Čadež i Rifat Hisarciklioglu i turski ambasador Tanzu Bilgic nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju

Zajednička komora će okupljati privrednike dve zemlje fokusirane na jačanje partnerstva, trgovine, investicija, kooperacija, a kako je najavio predsednik PKS, prva skupština očekuje se već u aprilu 2018.

- Ušli smo u novu eru ekonomskih odnosa Srbije i Turske, velike su mogućnosti i potencijal za unapređenje privredne saradnje i poslovnih aranžmana kompanija naše dve zemlje - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, nakon potpisivanja sporazuma.  

Turska je jedna od najbrže rastućih ekonomija, a  Unija komora i robnih berzi, koja okuplja čak 1,4 miliona kompanija, jedna od najvećih poslovnih asocijacija u svetu, istakao je Čadež.

Robna razmena Srbije i Turske, po rečima predsednika PKS, beleži dinamičan rast i može se očekivati da premaši milijardu evra. Čadež je podsetio da je u Srbiji osnovano 250 novih kompanija sa turskim kapitalom.

Rifat Hisarčiklioglu, predsednik Unije komora i robnih berzi Turske, naglasio je da je Srbija ključna zemlja za tursku privredu i da je sve više turskih kompanija zainteresovano za poslovanje na srpskom tržištu. Očekuje da će aktivnosti mešovite komore doprineti povećanju investicija.

Kako je istaknuto, komora će biti usmerena na jačanje dijaloga o trgovinskim i ekonomskim pitanjima od zajedničkog interesa i olakšavanje bilateralne i multilateralne trgovine i investicija, kao i na jačanje ekonomskih odnosa između komora članica.  

Velike mogućnosti za dugoročne poslovne aranžmane privreda Srbije i Turske postoje u poljoprivredi, prehrambenoj, automobilskoj i tekstilnoj industriji, industriji kože i obuće, turizmu, energetici, infrastrukturnim projektima.

Unija komora i robnih berzi najveća je privredna organizacija u Turskoj. Okuplja čak 1,4 miliona kompanija i 365 komora u Turskoj - privrednih, industrijskih, pomorskih i uslužnih. Unija komora i robnih berzi Turske ključna je spona i most između vlade i privrede.

Unija predstavlja Tursku u Eurochambers, Međunarodnoj trgovinskoj komori, Asocijaciji islamskih komora, Asocijaciji mediteranskih komora (ASKAME), Asocijaciji balkanskih komora (ABC), Privredno-industrijskom komitetu OECD-a (BIAC), Crnomorskoj saradnji (BSEC).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online