Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Strepnja i gnev u Fijatu

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija koji su ove godine štrajkovali zbog uslova rada i visine zarada, poslednjih meseci su malo-malo pa na novoj "pauzi", ali ovog puta zbog sve učestalijih zastoja u nabavci delova dobavljača.

Tanjug/AP
Sve učestaliji prekidi proizvodnje u kragujevačkoj fabrici (Foto: Arhiva)

Da li su ti zastoji zapravo uvod u onaj, najcrnji scenario, da se Fijat ipak povlači iz Srbije?
Za predstavnike najveća dva sindikata ove fabrike to je ipak najmanje verovatno, ali predsednik Samostalnog sindikata ove fabrike Zoran Marković ne krije bojazan koji su planovi FCA za 2018. godinu, jer će oni umnogome odrediti i visinu zarada, ali i moguća otpuštanja.

- Kada je reč o otpuštanjima, po kolektivnom ugovoru ona su nemoguća do septembra sledeće godine. Međutim, ovde se postavlja pitanje da li će projektovana proizvodnja biti na nivou ovogodišnje, odnosno oko 80.000 vozila ili manja. U tom slučaju, uslediće prinudni odmori, a ti radnici će dobijati 65 odsto od prosečne zarade - ističe Marković i dodaje da je trenutna atmosfera među zaposlenima u Fijatu prilično konfuzna.

Sledi nova pauza

Kako je radnicima Fijata saopšteno, jučerašnji zastoj je nastao zbog snega u Mađarskoj. Ove godine zbog problema s dobavljačima, u fabrici dva puta nije radila po jedna smena u proizvodnji automobila fijat 500L, i to od 21. do 30. novembra, zbog "usklađivanja s planom proizvodnje za ovu godinu", a redovna proizvodnja nastavljena je pre nekoliko dana, 30. novembra i 1. decembra.
U Samostalnom sindikatu navode da bi još jedna duža pauza za radnike trebalo da bude od 19. decembra do 7. januara 2018. godine.

- Čekajući plan rada za sledeću godinu, radnici čuju sve i svašta: od toga da će Fijat napustiti Srbiju, do toga da će drastično smanjiti broj radnika... Stvaraju se tenzije koje ne odgovaraju ni radnicima ni poslovodstvu - kaže Marković.

S druge strane, u sindikatu Nezavisnost smatraju da Fijat ne razmišlja da napusti Srbiju, ali i da oni uveliko razmišljaju da organizuju štrajk upozorenja jer ništa od onoga što je letos dogovoreno - nije ispunjeno.

Stanić: Niko ne kupuje krajem godine?

Predsednik sindikata Nezavisnost kaže da smanjena proizvodnja automobila fijat 500L nimalo ne treba da čudi.
- Kraj je godine. Niko tada ne kupuje automobile. Drugo, ovo je model star četiri-pet godina, pa je i prirodno što je potražnja opala - kaže Stanić.

- Niti su povećane plate, niti su poboljšani uslovi rada. Zato i razmišljamo da organizujemo štrajk upozorenja i predočimo javnosti da se od dogovora ništa nije ispoštovalo. A "pretnje" da će Fijat napustiti Srbiju su smešne jer nigde drugde neće imati ovako jeftinu radnu snagu. Letos se pričalo da će se prebaciti u Poljsku. Pa tamo je plata 1.000 evra, a ovde smo se pobunili da umesto za 300, radimo za 350 evra i nisu usvojili naše zahteve - ističe Zoran Stanić, predsednik Zastavinog sindikata Nezavisnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online