Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.12.2017.
21:36
aljazeera.net A

Milioni evra koje u Srbiji ne znaju da uzmu

"Desetine miliona evra sredstava iz fondova Evropske unije stoje na raspolaganju predstavnicima državne uprave, lokalnih samouprava, civilnog sektora u Srbiji. Ako tome dodamo i privatne kompanije, ta cifra se meri i stotinama miliona", piše Milorad Vesić za "Al Džaziru Balkans".

EPA/Arne Dedert
Samo program EU "Horizon 2020", vredi 80 miljardi evra

Najveći "strani plaćenik" je država Srbija

Između tog novca i krajnjih korisnika stoje samo komisije koje odlučuju kojim projektima će dodeliti sredstva. I naravno, veština onih koji te projekte pišu. A takvi na tržištu rada Srbije ne čekaju posao. Spadaju u deficitarnu radnu snagu, a mogu da zarade i do 100 evra na dan. Bar se takav utisak može steći, posle čitanja oglasa koji reklamiraju obuku za to zanimanje.

Samo zanimanje nema zvaničan naziv. Obično se koristi termin: stručnjak za pisanje projekata za EU fondove ili skraćeno - EU projektni menadžer. Iako potrebe tržišta u Srbiji za ovom vrstom stručnjaka rastu sa svakim otvorenim poglavljem u pregovorima ove zemlje sa EU, državni obrazovni sistem još ne prepoznaje u potpunosti ovaj trend.

Može se reći da privrednom sektoru nedostaju stručnjaci koji znaju kako da traže i dobiju donacije, ali da ni sami privrednici nisu dovoljno obavešteni za šta sve mogu da traže novac.

A budžet za čije bi parče privrednici mogli da konkurišu je višestruko veći od budžeta Srbije. Samo program EU "Horizon 2020", vredi 80 miljardi evra. Nudi podršku projektima koji stavljaju naglasak na inovacije, industrijsko vođstvo i rešavanje društvenih izazova.

Ipak, u Srbiji najveći korisnik sredstava iz fondova EU je sama država. Samo iz IPA fondova od 2014. do sada Srbiji je odobreno oko 780 miliona evra, uz, kako navode u resornom ministarstvu, stopu ugovaranja sredstava od 94 odsto. 

Stručnjaci odlaze, država gubi prihode

Prošlogodišnje istraživanje Centra za evropske politike (CEP) pokazuje da postoji opasnost od odliva najkvalitetnijih stručnjaka zaduženih za poslove evropskih integracija, uključujući upravljanje fondovima Evropske unije i međunarodne pomoći.

- Službenici su najčešće nezadovoljni neadekvatnom platom i naknadama za prekovremeni rad, a zatim neprepoznavanjem vrednosti rada, izostankom nagrađivanja u skladu sa rezultatima rada, nedostatkom profesionalnog napredovanja, prilikama za dodatno usavršavanje koje im rad u upravi trenutno nudi - kaže Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

Slična je situacija i u lokalnim samoupravama. Ni na ovom nivou ne postoji politika zadržavanja kadrova ili se ne primenjuje. Razlozi za odlazak stručnjaka za projekte su gotovo identični onima koje navodi CEP za državnu upravu. Iz CEP-a upozoravaju da nedovoljan broj stručnjaka dovodi do opadanja kvaliteta u obavljanju poslova, što na kraju može uticati i na gubitak prihoda države kroz raspoloživa bespovratna sredstva, čiji će iznos rasti nakon ulaska Srbije u EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online