Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.11.2017.
09:11
Vestionline, Tanjug A

Tabaković: Strane investicije osnažile dinar

Na jačanje dinara u ovoj godini presudno su uticale postignuta politička i finansijska stabilnost, odnosno činjenica da je Srbija postala mnogo povoljniji ambijent za ulaganja, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

youtube.com/rtv
TGvuernerka je  najponosnija na značajan napredak u rešavanju pitanja problematičnih kredita

Ona je za "Politiku" istakla da je od aprila ponuda evra znacajno prevazilazila tražnju, što je znak sve većeg priliva investicija u našu zemlju.

- Prvobitna predviđanja o neto prilivu stranih direktnih investicija za ovu godinu revidirali smo sa 1,7 milijardi evra na 2,1 milijardu - rekla je Tabaković.

Ona je navela da istovremeno, strani investitori imaju sve vece poverenje da ulažu i u dinarske državne hartije od vrednosti, i to dugoročne.

Tabaković ističe da je snaženju dinara doprinela i povećana tražnja građana za domaćom valutom, ali i pojačana kreditna aktivnost banaka.

Pri svemu tome, na deviznom tržištu intevenisano je efikasno -racionalno je prodavan evro kada je dinar slabio, a kada su se trendovi okrenuli kupovan je da bismo bili spremni da odgovorimo na buduće izazove, obajsnila je guvernerka.

O MMF: Nije ispunjavanje naloga

Guvernerka je izjavila da je zadovoljna dosadašnjim nivoom saradnje Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, da su dve strane bile partneri i da taj odnos nije podrazumevao isporučivanje i ispunjavanje naloga.

Upitana da li Srbiji treba novi aranžman sa MMF i kakav bi to aranžman trebalo da bude, ona je odgovorila da bez obzira da li će aranžmana biti, Srbija ima saradnju sa MMF u vidu konsultacija, kao redovnog pregleda i revizije svega što je inače predmet razgovora u aranžmanu iz predostrožnosti. 

Na pitanje šta će biti sa preostalim državnim bankama u Srbiji, Tabaković je rekla da garancija uspešnog poslovanja zavisi mnogo više od upravljanja, nego od vlasničke strukture i da kada je reč o Komercijalnoj banci država Srbija jeste najveći pojedinačni vlasnik, ali da značajan vlasnički udeo imaju međunarodne finansijske institucije. 

- U skladu sa sporazumom pomenutih akcionara banke u planu je prodaja paketa akcija u njihovom vlasništvu - rekla je Jorgovanka Tabaković.

Ona je podsetila da je NBS od početka godine neto kupila 935 miliona evra (kupila 1,310 milijardi evra, prodala 375 miliona u prvom kvartalu), a dinar je od početka godine ojačao za 3,4 odsto.

Tabaković je istakla i da je jačanjem makroekonomske situacije u zemlji povećana otpornost na eventualno negativne uticaje koji bi mogli doći iz okruženja.

Upitana koliko će da potraje trend rasta dinara, ona navodi da očekuje da će faktori koji su do sada doprinosili stabilnim kretanjima na tržištu, a pod tim misli na povoljnu ekomonomsku situaciju u zemlji, i nadalje delovati stabilizujuće.

- Sezonski, u poslednjem tromesečju tražnja za devizama obično bude nešto veća, i to može da uslovi određene pritiske na slabljenje dinara, navela je Tabaković dodajući da centralna banka pažljivo analizira potencijalni uticaj svih faktora i spremna je da reaguje kako bi se očuvala relativna stabilnost dinara, ali i nesmetano funkkcionisanje tržišta.

Povoodm mišljenja da jačanje dinara negativno utiče na poslovanje izvoznika, Tabaković kaže da analize NBS pokazuju da je uticaj realnog kursa na izvoz i uvoz nizak.

Na pitanje zasto se pokazatelji u monetarnoj politici ne vide i kroz privredni rast, guvernerka odgovara da nedavni napredak Srbije na svetskim listama konkurentnosti pokazuje da je u zemlji sproveden uspešno veliki broj strukturnih reformi.

- Srbija danas ima rekordno nisku premiju rizika i bolji kreditni rejting, cemu su pored struktuirnih reformi doprinele i uspesno sprovedena fiskalna konsolidacija i ocuvana makroekonomska stabilnost. To su vazni cinioci da se Srbija u ocima investitora sve vise pozicionira kao povoljna investiciuona destinacija i preduslovi koje smo stvorili da u budućnosti imamo i brzi privredni rast - objašnjava guvernerka.

Ona je iznela da je devizna štednja stanovništva na kraju septembra iznosila oko 9,3 milijarde evra i u prvih devet meseci porasla je za 275,6 miliona.

Istovremeno dinarska štednja dostigla je 49,3 milijarde dinara i u poređenju sa 2012. povećana je gotovo tri puta.

- To je u najvećoj meri rezultat niske i stabilne inflacije, relativne stabilnosti kursa, ali i viših kamatnih stopa na dinarsku štednju, kao i to što se prihod od nje ne oporezuje".

Komentarišući to što se efekti jacanja dinara ne vide u cenama prozivoda, ona kaže da instumenti visokih marzi nisu u rukama NBS.

Tabaković je rekla i da je jedan od rezultata na koji je najponosnija značajan napredak u rešavanju pitanja problematičnih kredita. 

- Njihovo učešće je u prethodne dve godine od usvajanja Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita smanjeno na 12,2 odsto, odnosno za više od deset procenata - navela je Tabaković.

Na pitanje da li je rezultati na poziciji guvernera preporučuju za premijera Srbije posle budućih parlamentanrih izbora Tabaković odgovara kontrapitanjem:

- A ko bi u tom slučaju bio guverner NBS? Iako, možda ponekad tako deluje ovo nije posao koji se radi sam od sebe i za koji možete da kažete da ste ga konačno završili, već u njega morate da ulažete svakodnevne, kontinuirane napore - rekla je Tabaković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online