Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
14:55
Vestionline, Tanjug A

"Da su Mišković i Todorić realizovali projekat Herkul, ovo im se ne bi dogodilo"

Poslovni i prijateljski odnosi bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i nekada najuticajnijeg srpskog biznismena Miroslava Miškovića česta je tema hrvatskih medija, a splitska Slobodna Dalmacija piše da nije malo onih koji tvrde da im se ne bi dogodilo to što jeste da su realizovali projekat Herkul.

N. Đurović
Još uvek se uspešno brani od optužbi za korupciju: Miroslav Mišković

List piše da veze Todorića i Miškovića sežu još u doba kada su gradili svoja poslovna carstva. 

"Nije malo onih koji tvrde da se obojici ne bi događalo ono što im se danas događa da su, zajedno sa slovenačkim Merkatorom, pre 12 godina realizovali  ideju stvaranja zajedničke trgovačke mreže kojoj su čak smislili i ime - Herkul", navodi ovaj splitski dnevnik.

Taj projekat je, kako se navodi, podrazumevao ujedinjenje da bi se zaustavili inostrani trgovački lanci na ovom prostoru.

Todorić je, piše Slobodna Dalmacija, još 2006. imao plan da ujedini trgovački biznis s Merkatorom i Miškovićevom Deltom. U ime Merkatora tada su s Miškovićem i Todorićem pregovarali Igor Bavčar, najvažniji deoničar tog trgovačkog lanca i tadašnji direktor Merkatora, a danas gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Nisu potvrdili, ali ni demantovali planove

Janković  danas tvrdi da bi to ujedinjavanje sprečilo prodor stranih trgovačkih lanaca u Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Todorić i Mišković nikada nisu ni potvrdili, ali ni opovrgli pokušaj stvaranja zajedničke kompanije s Merkatorom, napminje list.

Tadašnji direktor Konzuma Drago Munjiza kazao je za Slobodnu Dalmaciju da je o tome tada saznao iz medija jer se o toj temi unutar te firme nije razgovaralo.

- Nije bio ni običaj u Agrokoru da vlasnik s takvim planovima upoznaje menadžment. Čak se ne sećam da se o zajedničkoj kompaniji s Merkatorom i Deltom nešto u to vreme pričalo u kuloarima, bilo unutar kompanije ili izvan nje. Razumljivo, jer ako su se ti pregovori vodili, vodio ih je Ivica Todorić i o tome nikome nije morao da polaže račune - kazao je Munjiza.

Projekat je, kako se navodi, propao jer Mišković i Todorić nisu mogli da se dogovore o upravljačkim pravima.

U to vreme atmosfera za ostvarenje takvog plana bila je vrlo povoljna, navodi list i dodaje da je Todoriću, na primer, vrlo dobtro išao biznis u Srbiji. 

Prodaja marketa Delezu

Podseća se da je Mišković, međutim, 2011. godine prodao svoje trgovine i supermarkete belgijskom Delezu za 932 miliona dolara. Taj iznos bi mogao biti orijentir koliko bi zajednički trgovački lanac u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji vredeo danas, odnosno vredeo bi toliko da ga niko od strane konkurencije ne bi mogao otkupiti, navodi Slobodna Dalmacija.

- To su spekulacije u stilu što bi bilo kad bi bilo. Mogu samo reći da bi takva kompanija, ako bi je vodio vrhunski menadžer poput Zorana Jankovića, zasigurno bila dobro vođena, a onda i uspešna. Ali,  pitanje je ko bi je vodio, jer Janković nije bio vlasnik Merkatora kao što je Todorić bio vlasnik Agrokora, a Mišković Maxija - smatra Munjiza.

Dogovor je na kraju propao jer se, prema dostupnim informacijama, Todorić, Mišković i Janković nisu mogli usaglasiti oko upravljačkih prava. Osim toga, sporno je bilo u čije ime pregovara Janković, jer je vlasništvo u Merkatoru bilo razmrvljeno, navodi list.

Kako je ko prošao?

Podseća se da je Mišković potom iz trgovačkog prešao u hotelijerski biznis, a "pao" je na talasu antikorupcijske retorike sa političkim usponom bivšeg premijera i aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

List navodi da se Mišković i danas "prilično uspešno brani od optužbi za korupciju državnih institucija prilikom privatizacije Luke Beograd".

Janković je, kako se navodi, bio promućurniji, pa je otišao u političke vode, osnovao stranku i dobio izbore u Ljubljani. 

Ne zna se još kakva će biti sudbina Ivice Todorića za kojim jej Hrvatska izdala evropski nalog za hapšenje I raspisala crvenu međunarodnu poternicu Interpola. Dok izbegava pravdu Todorić ne odustaje od tvrdnje da je vlada Andreja Plenkovića nacionalizovala njegovu imovinu, da bi je predala u ruke stancima.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online