Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
14:28
Vestionline, Poslovni dnevnik A

Švedskoj nedostaje gotovo 80.000 radnika

Nedostatak radne snage mogao bi zaustaviti ekonomski rast u Švedskoj, upozoravaju analitičari, a situaciju nije uspeo da poboljša ni izbeglički i migrantski talas koji je pre dve godine zapljusnuo državu, prenose agencije.

google.com/printscreen
Zavod za zapošljavanje predviđa da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti sa 7 na 6,6 odsto

Junsko istraživanje Konfederacije švedskih preduzetnika, u čijem se članstvu nalazi više od 60.000 kompanija, pokazuje da je 75%  odsto firmi koje su zapošljavale imalo problema u pronalaženju dovoljno kvalitetnog kandidata, prenosi "Poslovni dnevnik".

- Nedostatak radnika trenutno je vrlo velik i u mnogim je područjima postao akutan - ističe za agenciju Bloomberg Torbjörn Halldin, ekonomist tog udruženja.

Najteže u građevinarstvu, obrazovanju

Prema podacima švedske berze rada, broj oglasa za posao po nezaposlenom trenutno je najveći od 2000. godine, a 12 od 15 sektora muči nedostatak radne snage. Najteža je situacija u građevinarstvu, obrazovanju, računarstvu i zdravstvu.

Jedini sektori u kojima ima dovoljno radnika jesu administracija i pravo, zatim prodaja i marketing, te mediji i dizajn.

Samo u augustu ostalo je nepopunjeno 78.000 oglašenih radnih mjesta, 9 odsto više nego godinu ranije i čak 41 odsto više nego pre dve godine.

Veliki broj slobodnih radnih mesta rezultat je ekonomskog rasta, za koji su analitičari banke Nordea nedavno rekli da je "suludo snažan" i daleko iznad potencijala švedske privrede. Zvanični statistički podaci pokazuju da je švedski BDP u drugom kvartalu porastao za 1,7 odsto, a na godišnjem nivou 4 odsto.

Vlada procjnjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi 3 odsto, a iduće će usporiti na 2,5 odsto. Centralna banka takođe tvrdi da je pronalaženje radnika s odgovarajućim veštinama problem za ekonomiju, ističući da je nezaposlenost na približno jednakim nivoima kao pre finansijske krize 2008. godine.

Ali, broj otvorenih radnih mesta udvostručio se u tom periodu.

Dobra vest za Centralnu banku

Zavod za zapošljavanje predviđa da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti sa 7 na 6,6 odsto, a da će dogodine blago porasti na 6,7 odsto.

Ukupno gledano, bez posla je više od 300.000 stanovnika. Međutim, stopa nezaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi svega 3,9 odsto – najmanje u 10 godina – dok među strancima iznosi 22 odsto.

Ipak, nedostatak radne snage, s druge strane, dobra je vest za Centralnu banku.

To bi značilo da će ubrzati rast plata, što će dovesti do rasta inflacije, računaju u Centralnoj banci. Rast plata posljednjih godina bio je prilično anemičan, zadržavši se ispod 3 odsto od 2012. godine, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za ekonomska istraživanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online