Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
17:10
Vestionline A

Susret privrednika i inspektora u PKS: Stati u kraj neregistrovanim privrednim subjektima

U Privrednoj komori Srbije održan je prvi neformalni susret privrednika i predstavnika inspekcija - "Dan otvorenih vrata sa inspektorima", na kome su predstavnici poslovne zajednice dobili konkretne savete i odgovore na sve nedoumice u vezi sa inspekcijskim nadzorom.

PKS
Inspekcije treba da suzbiju sivu ekonomiju Žarko Malinović

Inspektori sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti tržišne, turističke, poljoprivredne, građevinske i komunalne inspekcije, inspekcije rada i zaštite životne sredine, u sklopu preventivno-savetodavnih aktivnosti inspekcija diskutovali su sa privrednicima o otvorenim pitanjima iz njihovog poslovanja, davali savete i preporuke za poštovanje zakona i odgovarali na pitanja u segmentu primene propisa iz različitih oblasti poslovanja, ovlašćenja i dužnosti inspektora i novog okvira za inspekcijski nadzor.

- Inspekcije treba da povećaju broj kontrola nad neregistrovanim privrednim subjektima, da se više bave suzbijanjem sive ekonomije i smanje broj kontrola nad legalnim privrednim subjektima - rekao je Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije. 

Više od šest kontrola godišnje ima prosečan registrovani privredni subjekat i za njih troši preko dve radne nedelje dok inspekcije kontrolišu svega tri odsto neregistrovanih privrednih subjekta.

- Izvršeno je oko 170.000 kontrola od strane svih inspekcijskih organa nad legalnim subjektima, a taj broj, smatra  bi trebalo smanjiti na 100.000 kako bi se privreda rasteretila - objasnio je Malinović.

PKS
Dan otvrenih vrata sa inspektorima

Anketa PKS iz aprila meseca pokazala je da značajan broj privrednika, oko 40 odsto, smatra da inspekcijski organi nedovoljno kontrolišu kompanije i pojedince koji posluju u sivoj zoni. PKS očekuje da inspekcijski organi deluju preventivno, da budu servis privrede i legalnim privrednim subjektima pomognu da efikasnije posluju, istakao je Malinović dodajući da inspekcije, tužilaštvo i sudovi takođe treba kvalitetnije da sarađuju.

Milan Stefanović, viši stručni savetnik za regulatorna pitanja i inspekcijski nadzor Projekta za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj USAID BEP ocenio je da  skup u PKS pokazuje suštinsku promenu funkcije inspekcije.

- Novine uvedene Zakonom o inspekcijskom nadzoru uticale su na promenu percepcije inspektora kod privrednika, kao i unapređenje delotvornosti inspekcijskog nadzora, naročito stvaranjem uslova za koordinaciju inspekcijskih službi i drugih nadležnih organa - rekao je Stefanović.

- Od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru izvršili smo oko 630 savetodavnih poseta i primili oko 530 izveštaja o samoproveri. Trudimo se da pomognemo i savetujemo, a kada naiđemo na neki propust, utvrđujemo stepen rizika u skladu sa jasnim kriterijumima u kontrolnim listama. Ova lista sadrži kriterijume zahvaljujući kojima određujemo stepen rizika i usaglašenosti sa zakonima, kao i bezbednost. Nije nam cilj da odmah sankcionišemo uočene propuste - izjavila je Vesna Ristić, predstavnica tržišne inspekcije iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Aleksandar Vasić, direktor kompanije Poslovni savetnik ističe da privrednicima dosta znači što mogu od inspektora da dobiju savet kako da posluju prema propisima i što putem kontrolnih lista mogu sami da procene ispravnost poslovanja i na vreme izvrše korekciju. Takođe, prostor za proizvoljno i nezakonito delovanje inspekcije je smanjen, jer nam moraju ukazati koji od uslova iz kontrolnih lista, kojima i sami imamo pristup, nismo ispunili, ukazao je Vasić.

"Dan otvorenih vrata sa inspektorima" organizovali su PKS i USAID BEP, a tokom septembra i oktobra skup će biti održan u Nišu i Novom Sadu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online