Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.09.2017.
13:55
Vestionline, b92.net A

Vlada daje deo - Srbija dobija novi rudnik zlata

RTB Bor planira da započne pripreme za otvaranje novog rudnika bakra i zlata "Cerovo 2" a početak radova biće finansiran iz državnog budžeta, potvrđeno je Blicu iz Vlade Srbije.

pixabay.com
Rudnik

"Namera je da počnemo sa eksploatacijom rudnika "Cerovo 2", jer bi na taj način uspeli da smanjimo zavisnost od uvoza koncentrata bakra za borsku topionicu, ali bi i domaćom rudom popunili rad tog metalurškog postrojenja”, kaže sagovornik iz Vlade Srbije.

“Na ruku nam ide cena bakra, koja sada iznosi oko 6.500, a prognoze govore da će nastaviti da raste i ustaliti se na 7.500 dolara po toni. A, pre samo godinu dana, cena bakra bila je 4.300 dolara po toni”. 

Po preliminarnim studijama, za aktiviranje "Cerova 2" neophodno je oko 120 miliona evra, ali će država finasirati deo te sume, neophodan za početak eksploatacije. Menadžment RTB-a ima zadatak da Vladi Srbije prezentuje najpovoljniji model ulaganja u budući rudokop. 

“Vek trajanja "Cerova 2" je predviđen na 20 godina. Ali, za to vreme odatle je moguće dobiti blizu 20 tona zlata, 400 hiljada tona bakra i oko 120 tona srebra”, kaže sagovornik. 

Uz sve to, eksploatacijom "Cerova 2", stekli bi se uslovi da se rudnik proširi ka najvećem ležitu bakra koje RTB ima i koje se naziva "Cerovo primarno", za čije je aktiviranje potrebno investirati oko 350 miliona evra. 

“Ako pokrenemo "Cerovo 2", uz sve pobrojane efekte, nije zanemarljivo ni to što bi tako podigli i vrednost samog RTB-a i na taj način, prilikom pregovora o privatizaciji ili strateškom partnerstvu sa kompanijama koje su zainteresovane za RTB, imali bi bolju pregovaračku poziciju”, dodaje sagovornik. 

On napominje da je, primera radi, uz kineske i ruske kompanije, za privaticaciju RTB-a veoma zainteresovanm jedan veliki investicioni fond iz Kanade, čija je delatnost isključivo finansiranje rudarskih projekata. 

“To funkcioniše na taj način što investicioni fond uloži značajna sredstva u rudnik i podigne mu vrednost”, objašnjava sagovornik. 

“Nakon toga, rudnik se prodaje, a dobiti ostvarena tom transakcijom meri se desetinama miliona dolara”. 

On objašnjava da u ovom trenutku nije pametno prodati RTB ili ići u dogovor o strateškom partnerstvu, već da to treba učiniti u najpovoljnijem trenutku, pod uslovima koji bi za državu bili najpovoljniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online