Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.08.2017.
21:11
B. Božin - Vesti A

Gas sve jeftiniji, kako uštedeti ?

Cena zemnog gasa već godinama pada, ali mnogi potrošači nemaju nikakve koristi od toga. Oni su zadovoljni već time da troškovi za grejanje i toplu vodu ne rastu, pa zato i ne vide razlog da promene ponuđača. To, međutim, na kraju ispada neracionalno i skupo, pišu nemački mediji.

pixabay.com
Mnogi ne znaju za povoljnije cene

U Nemačkoj se otprilike polovina domaćinstava greje na gas, dakle oko 20 miliona. Budući da je cena gasa znatno pala, logično bi bilo očekivati da su pale i cene za grejanje i toplu vodu. Savezna služba za privredu i kontrolu izvoza (Bafa) redovno ispituje koliko košta uvozni gas na nemačkoj granici, i ta cena se od 2012. godine skoro prepolovila.

To praktično znači da potrošači mogu da izaberu najpovoljniju u mnoštvu ponuda. Međutim, to se kod mnogih nije desilo. U praksi su cene za većinu snižene tek od prošle godine, ali u osnovi su i dalje veće nego 2012. godine. To se dešava iz tri razloga, objašnjava ekspert Herman-Jozef Tenhagen za "Špigel".

Promenite snabdevača

Onima koji to mogu, preporučuje se da provere račune i uporede sa cenama koje su trenutno u ponudi.
Ko se usudi i na vreme promeni snabdevača može dodatno da uštedi stotine evra i uz to dobije bonuse iz godine u godinu.

Prvo, mnogi korisnici i ne znaju za povoljnije cene, a neki ponuđači proteklih godina nisu snizili cene, bar ne u obimu kako to tržište dozvoljava. Na primer, snabdevači gasom su početkom ove godine u proseku pojeftinili za sedam procenata, tako da bi potrošači komotno mogli da uštede godišnje čak 400 evra.

Drugo, veliki broj domaćinstava plaća i dalje tarifu "osnovnog snabdevanja", što znači da regionalni bivši monopolisti i dalje skupo prodaju gas i visoke troškove za transport koje zahtevaju gradovi i komune prenose jedan za jedan na krajnjeg korisnika.

I kao treće dolazi to da većina stanara koja se greje na gas zapravo nema nikakav uticaj na izbor ponuđača. Od ukupno 19,3 miliona domaćinstava sa gasom samo 10 miliona ima sopstvene ugovore sa snabdevačem, dok ostali zavise od vlasnika stanova i agencija za izdavanje, pri čemu ovi nisu ni izdaleka zainteresovani da jure za najpovoljnijom ponudom. Iz nemačkog udruženja stanara procenjuju da samo 20 do 30 odsto onih koji plaćaju kiriju može zaista da utiče na izbor snabdevača gasom.

"Pritisnite" stanodavca

Oni koji su upućeni na dobru volju stanodavca treba da vrše pritisak na njega da se opredeli za povoljnijeg snabdevača, i pri tome mogu da se pozovu na odredbu o ekonomičnosti koja stanodavcima zabranjuje da obračunavaju previsoke cene. Svi mogu da štede, a da se ne odriču topline i udobnosti, zaključuje se u tekstu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online