Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.07.2017.
11:42
www.dw.com A

"Velt": Kina prodire preko Srbije

Nemačka štampa piše o Srbiji – i to o problemima sa nasiljem nad ženama, ali i o kineskim investicijama. Kina preko Srbije pokušava da ostvari uticaj u Evropi, ali i nudi povoljnije investicione dilove od EU.

Tanjug
Aleksandar Vučić i Si Đinping

Dnevnik "Velt" piše kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će okončati njenu izolaciju i otvoriti joj vrate Evropske unije. Pri tome se srpski predsednik ne oslanja samo na Evropu, već i na jednog starog saveznika na Istoku - Kinu.

"Sa nešto više od sedam miliona stanovnika, Srbija je jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, pa izgleda kao čudan partner za namere Kine da dobije veću ulogu na kontinentu. No, stare veze između dve zemlje su doprinele da Beograd dospe u centar kineskog prodora u Evropu. Za Srbiju i njene susede, prednosti su očigledne - to su neophodne investicije u infrastrukturu uz samo malo prepoznatljivih uslova.

Motivi Kine su manje vidljivi. Ali, jasno se Peking fokusirao na jugoistočno krilo. On pojačava svoj uticaj u zemljama koje će jednog dana verovatno biti punopravne članice EU. Proteklih godina, Kina je Srbiji zajmila novac za različite projekte. Na primer, 170 miliona evra za most preko Dunava kod Beograda, i 700 miliona za jednu elektranu. Jedna kineska firma je kupila jedinu srpsku železaru i obećala da će revitalizovati to preduzeće bez ukidanja radnih mesta.

Dugoročni cilj Kine je verovatno da uspostavi sopstvenu lokaciju za industrijsku proizvodnju koja ne bi opsluživala samo evropska tržišta, već i nova tržišta koja se protežu duž istočnog Sredozemlja, preko Srednjeg Istoka pa do Indije", piše ugledni list.

"Gotovo dve decenije posle rata na Balkanu, veliki deo infrastrukture Srbije još je u lošem stanju. Uz finansijsku podršku EU, Beogradu je uspelo da modernizuje neke saobraćajnice. Ali ima još mnogo posla. Brza pruga između Beograda i Budimpešte jasno pokazuje prednosti koje region nudi Kini, a i nagradu koju bi to angažovanje jednog dana moglo da donese", piše između ostalog u članku "Velta" koji se završava rečima jednog predstavnika Nemačkog društva za spoljnu politiku koji kaže da "EU i Nemačka moraju da nađu strateški odgovor" na kineski proboj u Evropu.

POVEZANE VESTI

Petak 28.07.2017. 12:48
Питање је ко ће кога да превари??? Срби Кинезе или Кинези Србе???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online