Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.06.2017.
17:23
Vestionline, Tanjug A

Čadež predsednik PKS i u narednom mandatu

Dosadašnji predsednik, Marko čadež, vodiće Privrednu komoru Srbije (PKS) i u narednom mandatu, odlučila je novoizabrana Skupština PKS koju čini 150 privrednika iz cele Srbije.

Tanjug
Marko Čadež ostaje na čelu Privredne komore Srbije

Reč je predstavnicima 16 regionalnih i parlamenta komore glavnog grada, prvi put biranih u otvorenom demokratskom postupku u kome je svaki privrednik dobio pravo da se kandiduje, da bira i bude biran.

Konstituisanjem Skupštine i izborom Upravnog, Nadzornog odbora, predsednika i potpredsednika, PKS završen je izborni postupak u jedinstvenom komorskom sistemu sproveden u protekla gotovo četiri meseca, koji obezbeđuje da se glas privrednika čuje na svim nivoima odlučivanja.

Konstitutivnoj sednici Skupštine PKS prisustvovala je mandatar za sastav nove Vlade Ana Brnabić koja je najavila da će prioritet bducuhe vlad eostati privreda i ekonomski razvoj Srbije.

Posle izbora za predsednika PKS, Marko Čadež je, u izjavi Tanjugu, posebno naglasio značaj novog načina na koji su birani komorski organi i novog izbornog modela u komorskom sistemu Srbije.

Pročitajte još:

Tanjug

* Komore pomažu srpskim firmama

- Prvi put izbori u komorskom sistemu - za regionalne parlamente sprovedeni su po direktnom principu, u kojem je svaki privrednik imao pravo da se kandiduje i bude biran. Regionalne parlamente privrednika čine predstavnici eak 678 najznaeajnijih kompanija u Srbiji, a Skupštinu PKS privrednici koje je delegiralo 17 parlamenata privrede iz cele Srbije - kazao je on.

- Danas je na velika vrata privreda vraćena u PKS, a njeno učešće je presudno za to kako će ova organizacija izgledati u budcuhnosti i šta će raditi. Mi treba da zastupamo njene interese - objasnio je Čadež.

Prema njegovim rečima, dosta toga je urađeno, ali je još mnogo posla pred Komorom.
PKS će nastaviti da radi na strateškim ciljevima kao što su zaštita interesa privrede, edukacija, internacionalizacija, i pre svega izgradnja što efikasnijeg servisa za kompanije - članice.

Po oceni privrednika novi izborni model i sastav novoizabrnih organa PKS obezbeđuju da privreda ostvaruje veći uticaj na donošenje odluka bitnih za poslovanje, odlučuje o svim važnim pitanjima za funkcionisanje komorskog sistema i garancija su da će biti nastavljen proces modernizacije komore kao nacionalne reprezentavne poslovne acocijacije svih privrednika i preduzetnika.

Vlasnik"MK Grupe" Miodrag Kostić ocenio je da će izborom novog, odnosno starog predsednika PKS, Marka čadeža Komora zadržati kontinuitet u nastojanju da se privreda više pita i utiče na donošenje propisa. 

- PKS danas ima značaj koji joj pripada. Nije bilo normalno da se zakoni donose, a da se privreda ne pita i ne daje poslednju reč - istakao je on u izjavi Tanjugu, dodajući da je Čadež u prethodnom mandatu uneo novi dah u rad PKS.

Kostić je dodao da je dobro i što je mandatar za sastavljanje nove vlade iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravi, jer je jedan od ključnih problema za dalji razvoj privrede Srbije neadekvatna administracija i neadekvatne procedure koje usporavaju bitne procese.

- Takav čovek na čelu vlade zajedno sa PKS napraviće mnogo bolji ambijent za poslovanje u Srbiji, i doprineti da ekonomija bude uspešna. Jer, bez uspešne ekonomije nema daljeg razvoja Srbije-  podvukao je on.

Predsednik Izvršnog odbora "Banka Inteza" Draginja Đurić istakla je da je čadež uveo brojne promene u PKS, kako u pristupu prema privredi, tako i prema Vladi i odstalim nadležnim organima. 

- On je čovek koji daje sve od sebe da se PKS menja, postane ono što su komore na zapadu, posrednik između realnog sektora i institucija - naglasila je ona ukazujući na značaj PKS u zastupanju interesa srpske privrede.

Đurić je istakla da je to od posebnog značaja u periodu pristupanja Srbije EU, odnosno otvaranja poglavlja.

Generalni direktor kompanije "Moji brendovi" Andrej Jovanović rekao je da su ljudi ključni resurs, a da je Marko Čadež dokaz za to. 

Iznenadio je, kaže, mnoge što je PKS vratio status koji treba da ima kao instititucija koja predstavlja privrednike i pomaže privredi.

- Da mi je neko rekao da ova institucija može da se promeni u tako brzom roku i na taj način, na to se nikada ne bih kladio - kazao je Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online