Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.06.2017.
18:51
Z. Marajanović- Lj. Stojanović A

Ne damo malinu pljačkašima

Nekoliko stotina malinara i članova udruženja malinara iz gotovo cele Srbije, ali i predstavnika lokalnih vlasti iz nekoliko gradova, protestovali su u Arilju, ali i Leskovcu, zahtevajući da država hitno reaguje i da ih, kako se čulo od govornika, zaštiti "od pljačke i otimanja njihove muke raznim zakulisnim radnjama i monopolističkim ponašanjem hladnjačara".

pixabay.com
Malinari podigli glas

Malinari kažu da je cena maline od 100 do 120 dinara sramna, jer ih kilogram maline samo do berbe košta oko 150 dinara i da za berbu maline moraju da obezbede još po 60 dinara.
Član organizacionog odbora protesta malinara Dragan Miljković iz Lebana rekao je da će proizvođači malina "vrlo brzo napraviti udruženje preko koga će zajednički delovati i tako aktivno učestvovati u pregovorima sa vlasnicima hladnjača za koje kažu da drže monopol i tako ostvaruju najveću zaradu".

- Po otkupnoj ceni od 120 dinara nama ostane jedva 10-15 dinara zarade. Oni malinu izvoze po ceni od tri do pet evra, ako nama plate evro, neka imaju još jedan evro za ostale troškove, lako je onda izračunati da njima ide najveći deo zarade - objašnjava Mijković.

U Ministarstvu poljoprivrede ovim povodom je pre nekoliko dana održan sastanak na kome su učestvovali proizvođači maline, otkupljivači i inspekcijska kontrola.

- Na tom sastanku smo čuli razloge zbog čega "hladnjačari" smatraju da otkupna cena mora da bude 120 dinara. To su pravdali time što imaju problem sa izvozom ili nisu sigurni koja će cena biti na kraju. Ministarstvo je u celoj priči bilo samo medijator tog skupa, jer oni smatraju da nemaju direktnu nadležnost u ovom slučaju, ali da im je stalo da se problem reši i podigne standard u proizvodnji malina - rekla je Aleksandra Stanković iz Leskovca.

Obradovali decu

Na kraju protesta u Leskovcu izložene maline su podeljene prolaznicima, a najviše deci. Organizatori su objasnili da je prvobitna ideja bila da se
maline u znak protesta prospu po ulici, ali da su ipak odlučili da ih daruju građanima.

Sa protesta u Arilju malinari su podsetili predsednika Srbije Aleksandra Vučića na njegovo čvrsto obećanje da će malina dobiti status strateškog proizvoda i da će cena maline biti zaštićena od monopolista.

Pedsedniku Vučiću i mandatarki za sastav Vlade Srbije Ani Brnabić je poručeno da malinari od njih zahtevaju da reaguju i da spreče otimačinu truda voćara.

Ukoliko se ne reši problem s otkupnom cenom, ariljski malinari su najavili da će radikalizovati svoje nezadovoljstvo tako što će blokirati železničku stanicu u Požegi na pruzi Beograd-Bar sve do ispunjenja uslova, a verovatno će doneti i odluku da se prekine sa berbom maline čijim izvozom se u Srbiju slije oko 250 miliona evra.

Prepolovljen rod

Dragan Miljković odbacuje kao netačne priče koje se plasiraju u Jablaničkom okrugu o tome da je rod veliki, pa je zato mala cena:
- U odnosu na prošlu godinu rod je prepolovljen. U Ivanjici je promrzla malina, što od mraza, što od snega, pre neki dan je bio i grad. I kod nas je rod slabiji, ali mi u odnosu na Srbiju imamo najmanje štete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online