Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.06.2017.
00:59
B. Božin - Vesti A

Rampa za šoping turizam

Šoping turizam van granica zemlje, kojem pribegava i dosta naših zemljaka koji žive i rade u Švajcarskoj, već godinama je jedna od udarnih tema u zemlji jer nanosi veliku štetu domaćoj maloprodaji. Političari teško nalaze rešenje za ovaj problem, a sada se nagoveštava sledeća nepopularna mera kako bi se ograničila kupovina, naročito u susednim zemljama - Nemačkoj, Francuskoj i Italiji.

pixabay.com
Sve više ljudi u kupovinu ide preko granice

Švajcarci trenutno u inostranstvu mogu da kupe robu u vrednosti do 300 franaka, a da za to ne plate porez na dodatu vrednost (PDV) kada se vraćaju u zemlju. Do 2002. godine ova granica iznosila je 100 franaka, a od tada je povećana.

Prema predlogu Vernera Heslija, poslanika SVP-a, trend kupovine kod komšija može da se zaustavi ako bi deo oslobođen poreza bio smanjen na svega 50 franaka. Veće kantona, Gornji dom švajcarskog parlamenta, ovu inicijativu je uputio na nadležnu privrednu komisiju koja će ispitati delotvornost ovakve ideje.

Švajcarska vlada (Bundesrat) je do sada uvek odbijala slične predloge, uz obrazloženje da to povlači više administrativnih opterećenja za carinske organe i povećava krijumčarenje. Osim toga, postoji bojazan da će šoping turisti u tom slučaju samo još češće putovati u inostranstvo i kupovati u malim iznosima.

U svakom slučaju je pitanje koliko bi ovakvih turista bilo zaista pogođeno promenom. Volfgang Kajler, predsednik okružnog udruženja Baden nemačkog sindikata carina i finansija, rekao je za "Argauer cajtung" da se kod tri četvrtine formulara za vraćanje poreza radi o iznosima manjim od 100 evra, a prema njegovoj proceni je polovina ispod 50 franaka.

Poslanici Veća kantona narednih meseci će se baviti ovom temom, takođe i u okvirima ukupne predstave Švajcarske kao "ostrva skupoće". Ukoliko politika ništa ne učini, građani će preuzeti stvar u svoje ruke. Udruženja za zaštitu potrošača već mesecima skupljaju potpise za inicijativu "fer cene", koja je do sada privukla oko 60.000 pristalica.

U EU sve jeftinije

U poređenju sa EU, cene u stambenoj sferi su u Švajcarskoj u 2015. godini bile veće za 87 odsto, a životne namirnice skuplje čak za 72 odsto! Zdravstvena nega je u Švajcarskoj paprena i za 114 odsto preko iste u EU, a hoteli i restorani su skuplji za 68 procenata, što se odražava i na švajcarski turizam. Jedino što je donekle jeftinije u odnosu na EU su - elektronski uređaji.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online