Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.06.2017.
16:24
Vestionline A

Mlekara Šabac gradi fabriku u Rusiji

Mlekara Šabac počeće izgradnju fabrike u Rusiji, a postrojenje će biti gotovo za šest do osam meseci, najavio je danas predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež na panelu "Srbija-Rusija: Mogućnosti ekonomske saradnje", koji je održan prvog dana Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Tanjug
Marko Čadež na panelu "Srbija-Rusija: Mogućnosti ekonomske saradnje"

- Mlekara Šabac koja 75 odsto belog sira izvozi na rusko tržište, završila je pregovore za izgradnju fabrike u Rusiji. Postrojenje će kada bude završeno, moći da proizvodi 450 tona mleka dnevno, što je kapacitet u rangu sa najvećim balkanskim mlekarama. To su sjajne vesti i smer u kome želimo da idemo - istakao je Čadež, na panelu koji su organizovali PKS i agencija Tanjug, kao deo zvaničnog programa peterburškog  Foruma.

Predsednik PKS ukazao je da sve više srpskih kompanija izvozi u Rusiju, a širi se i lista proizvoda koji nalaze kupce na ruskom tržištu. Prošle godine u Rusiju je  izvozilo  815 naših firmi, a  izvezli smo  1341 različit proizvod. Raste i vrednost izvoza u Rusiju, tako je na primer, izvoz lekova skočio za 60 odsto, a  automobilskih guma za 30 procenata, istakao je Čadež.

Kako je objasnio, oživeli su mehanizmi saradnje i ekonomska dinamika između sektora, a Forum u Sankt Peterburgu odlična je prilika da se čuju saveti od ruskih saradnika koji mogu pomoći poboljšanju ekonomske razmene Srbije i Rusije.

- Veliki problem nam je organizovaniji pristup u nekim sektorima, sama logistika i nastup na ruskom tržištu, značila bi nam pomoć u tim oblastima kao i u tome na koje regione se treba fokusirati - rekao je Čadež.

- Treba da razradimo i dalje mogućnosti za transport u Rusiju preko Dunava i želim da se na takve, konkretne, stvari fokusiramo ovih dana - zaključio je Čadež u Sankt Peterburgu.

Tanjug
Ivica Dačić na Forumu u Rusiji

Ivica Dačić, vršilac dužnosti premijera Srbije i šef diplomatije, koji predvodi delegaciju na Forumu u Sankt Peterburgu, najavio je nastavak aktivnosti na daljoj liberalizaciji trgovine sa Rusijom.

- Nastavićemo da radimo u dogovoru sa Rusijom na otpočinjanju pregovora i sa Evroazijskom ekonomskom unijom da se slobodna trgovina odnosi na ceo savez - naglasio je Dačić.

Tanjug
Dačić i Rogozin dogovorili saradnju

Dmitrij Rogozin, potpredsednik Vlade Rusije istakao je da je važno da se bliske duhovne veze između Srbije i Rusije  transformišu u ekonomski pragmatizam.

- Srbija ima potencijal u vezi sa poslovanjem u EU, ima veliku dijasporu. Ima svoje kompetencije u oblasti izgradnje, poljoprivrede i ima strateški položaj na Balkanu koji omogućava da se realizuju veliki energetski i drugi projekti. Ona ima potencijal da zainteresuje susedne zemlje, ali i zemlje južne Evrope - rekao je potpredsednik Vlade Rusije.

Kopredsedavajući Poslovnog saveta Srbija-Rusija Branislav Grujić istakao je da je Srbija interesantna za investiranje i pozvao ruske biznismene da iskoriste mogućnosti koje nudi naša zemlja. Cilj je, kako je dodao, da se podstakne dolazak privatnog kapitala. Srbija je danas zemlja u koju može da se investira, stvara profit, a profit je u biznisu mera uspeha, naglasio je Grujić.

Privredna komora Srbija i Razvojna agencija Srbije organizovale su učešće domaćih kompanija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. U okviru Foruma otvoren je Nacionalni paviljon Srbije na kome se predstavljaju domaće kompanije. Paviljon zauzima 250 kvadrata centralnog sajamskog prostora, odmah pored centralnog štanda uprave grada domaćina, a privredu Srbije predstavljaju Srbijagas, PSP Farman, Er Srbija, Aerodrom Nikola Tesla, Telekom Srbije, Energoprojekt, Hipol Odžaci.

Glavna tema ovogodišnjeg SPIEF-a je "Postizanje nove ravnoteže na globalnoj sceni", a ovogodišnje zemlje partneri i gosti su Srbija i Indija kojima se posvećuje posebna pažnja. 

Forum je jedna je od najprestižnijih poslovnih manifestacija u Rusiji, koja će ove godine okupiti oko 50.000 učesnika, zvaničnika, biznismena i eksperata iz celog sveta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online