Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.04.2017.
11:36
slobodnaevropa.org, Vestionline A

Srbi bi mogli da kupe deo "Agrokora"

Dobro je što firme u Srbiji u vlasništvu hrvatskog "Agrokora" i dalje posluju bez problema, i da pored postojećih propisa nije potreban nikakav poseban koji bi se time bavio. Ali, suštinski o njihovoj sudbini će odlučivati vlasnik. A on sedi u Zagrebu, piše "Sputnjik".

commons.wikimedia.org
Šta će biti sa "Merkatorom" u Srbiji'

"Agrokor" je u takvoj situaciji da mu je bankrot najizvesnija sudbina. Čemu u takvoj situaciji mogu da se nadaju firme u Srbiji u vlasništvu hrvatskog koncerna koje zapošljavaju 11.200 ljudi, od kojih je 9.000 u trgovinskom lancu "Merkator S"?

Dolaskom poverenika hrvatske vlade Ante Ramljaka na čelo "Agrokora", na osnovu posebno usvojenog zakona, kolokvijalno nazvanog "leks 'Agrokor'", stanje se donekle smirilo u iščekivanju da banke odobre 150 miliona evra novih kredita. Time bi, kako se računa, kompanija u narednih petnaest meseci bila pošteđena opasnosti od pokretanja stečaja.

- Srbija se nalazi u postupku pristupanja EU, a jedna od temeljnih njenih odrednica je poštovanje prava svojine, koliko god nam to u ovoj situaciji ne odgovara - kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić i dodaje:

- A ne odgovara nam zato što je srpski deo "Agrokora" u boljoj poziciji nego što je veći njegov deo u Hrvatskoj i što postoji opasnost da izvlačenjem novca i na neke druge načine "Agrokor" u Hrvatskoj pokušava da reši pitanje nelikvidnosti na teret poslovanja, ili iz poslovanja, ili iz dobiti preduzeća u Srbiji.

- "Agrokor“, bez ikakvog ograničenja, može da raspolaže imovinom koja mu pripada. Grubo rečeno, to znači da državni zastupnik Ramljak može da donese odluku o prodaji delova kompanije ako misli da će to biti najefikasnije, tj. da na primer, proda "Frikom", što je legitimno ponašanje iz ugla "Agrokora" - kaže Savić i podseća da se u srpskoj javnosti već spekuliše da je za tu firmu zainteresovan vlasnik "Delte" Miroslav Mišković.

- Prodao bi "Frikom", dobio bi svež novac kojim bi mogao da isplati najurgentnije potrebe, odnosno da smanji problem nelikvidnosti "Agrokora". Imajući sve to u vidu, teško je reći šta država Srbija može da uradi u toj situaciji - objašnjava Savić.

Na pitanje da li deli mišljenje kreditne agencije Mudis da je uprkos svemu što se preduzima za spas "Agrokora" njegov bankrot neizbežan, Savić kaže da nema nikakvu dilemu da će ta kompanija, pre ili kasnije, bankrotirati.

- Nešto od njega će verovatno preživeti, ali dug je do te mere visok, obaveze su šest puta veće od imovine preduzeća, što je katastrofa i u ekonomskoj teoriji, a da ne govorimo praksi. To nikada ne može izaći na zelenu granu - kategoričan je profesor Ekonomskog fakulteta.

S druge strane, pravnik Branko Pavlović, zastupnik malih akcionara u više srpskih firmi tokom njihove privatizacije, kaže da bi odlično bilo da te firme kupi neko iz Srbije, posebno ukazujući na činjenicu da Srbija više nema nijedan domaći trgovački lanac. A bez domaće trgovine nema, napominje on, ni pravih mogućnosti za plasman domaćih proizvoda, posebno kada su u pitanju prerađivački kapaciteti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online