Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.10.2016.
17:57
Vestionline, Tanjug A

Evropska unija zabrinuta: Britanci popisuju strance!

Sekretarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Amber Rad stala je u odbranu niza predloženih mera usmerenih na smanjenje broja stranih radnika u britanskim firmama, nakon što je naišla na odijum među kompanijama koje su je optužile da podstiče rasizam i neprijateljska osećanja prema imigrantima.

Reuters
Preduzeća i stanodavci popisuju strance, za neposlušne predviđene sankcije

Kako izveštava agencija "Blumberg", prema planovima objavljenim na konferenciji Konzervativne partije, preduzeća će morati da sačine popis radnika koje su zaposlili a koji nisu državljani Velike Britanije. Banke i stanodavci će se takođe suočiti sa sankcijama ako ne prijave strance koje su primili.

- Ne smemo da zanemarimo činjenicu da ljudi žele da razgovaraju o imigraciji. Ako želim da pričam o imigraciji, nemojte me nazivati rasistom - rekla je Rad za Bi-Bi-Si Radio 4. 

- Trebalo bi da razgovaramo o imigrantima, o tome kakve su nam njihove profesionalne veštine potrebne u Ujedinjenom Kraljevstvu i kuda treba da idemo da bismo ih dobili, kako bi se podržalo poslovanje i podstakla naša ekonomija - dodala je ona.

Poslanici iz opozicione Laburističke partije pridružili su se poslovnim liderima u kritikovanju Radove zbog ovih planova, za koje ona tvrdi da su deo programa čiji je cilj da se pomogne kompanijama da obuče domaće osoblje kako bi se smanjila zavisnost od radnika izvan Britanije. 

Britanski sekretar za zdravstvo Džeremi Hant je iskoristio svoje obraćanje na konferenciji konzervativaca da najavi planove za formiranje Nacionalne zdravstvene službe koja će u roku od deset godina samostalno pružati sve usluge, tako da više ne bude potrebno oslanjanje na lekare iz inostranstva.

- Žao mi je, ali ne, mi to nećemo dozvoliti - napisao je poslanik Laburističke partije Endi Barnam na Tviteru, zbog slike pod naslovom "Kompanije moraju da popišu strane radnike", koja je objavljena danas na naslovnoj strani dnevnog lista Tajms. 

- Ovo je bila neprijatna, ksenofobična torijevska konferencija. Tereza Mej je odgovorna za povratak agresivne partije - dodao je on u svom tvitu.

Amber Rad je u utorak potvrdila vladinu predanost ciljevima za smanjenje ukupnog broja migranata na "nekoliko desetina hiljada", pošto Velika Britanija stremi ka budućnosti izvan Evropske unije, navodi njujorška agencija. 

U dvanaest meseci, zaključno sa martom ove godine, kako dodaje, ukupan broj migranata u Britaniji bio je blizu rekorda od 327.000 ljudi.

- Mnoga preduzeća će biti razočarana da zapošljavanje globalne radne snage smatraju sramotom - izjavio je za Bi-Bi-Si Adam Maršal, sadašnji generalni direktor Britanske privredne komore.

- Mislim da kompanije ne treba da se kažnjavaju zato što zapošsljavaju proifile radnika sa specifičnim veštinama, koji su im potrebni - zaključio je Maršal, a prenosi "Blumberg".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online