Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 07.07.2016.
10:32
rs.sputniknews.com A

Kako je EU sama upala u jamu koju je kopala za Rusiju?

Ekonomista Mahmut Bušatlija smatra da je, u priči o sankcijama koje je EU uvela Moskvi, Rusija mnogo bolje prošla od Evrope. Sve ono što se ranije kupovalo od prehrambenih proizvoda u Evropi, sada se proizvodi u Rusiji.

pixabay.com
Dok se Evropljani hvataju za glavu, Rusi trljaju dlanove

- U Evropi jača svest da čitava akcija sa antiruskim sankcijama ide pre svega na štetu evropskih država, dok je sama Amerika, koja je taj proces započela od uvođenja evropskih sankcija protiv Moskve, značajno povećala razmenu sa Rusijom - kaže Bušatlija za Sputnjik.

Ogromna šteta

Brojke

O pogubnosti antiruskih mera za samu Evropu govore i podaci Francuskog istraživačkog centra za međunarodnu ekonomiju, koji pokazuju da je izvoz iz zemalja koje su ih podržale pretrpeo štetu od 60,2 milijarde dolara. Iz izveštaja takođe proističe da na zemlje EU otpadaju dve trećine, ili 76,7 odsto svih gubitaka zbog ograničenja na trgovinu.

Bušatlija kaže da su najveću štetu pretrpele zemlje koje su pre uvođenja sankcija imale najveću razmenu sa Rusijom. Nemačka je pre sankcija imala 60-70 milijardi evra razmene sa Rusijom, zbog čega se odmah posle uvođenja tih mera sektor nemačke vojne industrije žalio Vladi i tražio da im se nadoknadi šteta koju će pretrpeti. Obeštećenje je tražila i auto-industrija Nemačke.

Što se tiče Francuza, samo na dva "mistrala", koja je trebalo da isporuče Rusima, a nisu pre svega zbog pritiska Amerike, bili su na gubitku dve milijarde evra, podseća ekonomista. S druge strane, Italija je najviše pogođena kontramerama Rusije koja je zabranila uvoz prehrambenih artikala i smatra se da je godišnje šteta tri-četiri milijarde samo u sektoru prehrambene industrije te zemlje.

Veći deo štetnih posledica sankcija vezan je za robu na koju se direktno ne odnose ruske recipročne mere, odnosno embargo na poljoprivredne proizvode. Bušatlija, međutim, kaže da i sankcije i kontrasankcije pripadaju istom problemu.

Prema njegovim rečima, prikaz evropskih statistika govori o tome da se smanjila prodaja na rusko tržište, što je uslovljeno ruskom zabranom, ali i činjenicom da je onemogućena prodaja visokoindustrijskih proizvoda Rusiji, pre svega vojne opreme.

Rusija počela da proizvodi

Komentarišući uticaj koji su sankcije imale na rusku privredu, koja je ih je donekle amortizovala okretanjem ka unutrašnjim resursima, Bušatlija ističe da je Rusija mnogo bolje prošla od Evrope.

- U početku, dok se nije snašla, trpela je neke gubitke, ali ono što je jako važno za Rusiju jeste što se okrenula svom tržištu u oblasti proizvodnje. Sve ono što se kupovalo u Evropi kao hrana sad se proizvodi u Rusiji. Prošle godine Rusija je bila najveći izvoznik pšenice na svetu - naglašava on.

Rusija je, napominje on, uspela da se prilagodi kroz razne elemente.

- Smanjivanjem vrednosti svoje nacionalne valute dovela je svoju privredu u situaciju da mora da se okrene sebi, a ne da kupuje u inostranstvu sve što im padne na pamet, nego ono što mogu da proizvedu, da proizvode kod kuće. A zahvaljujući činjenici da je rublja sada jeftinija, to je omogućilo mnogo povoljniji izvoz, dok se uvoz na neki način zatvorio jer je suviše skup - objašnjava Bušatlija.

Potpuno je jasno da Evropa mnogo više trpi od sankcija, zaključuje on, napominjujći da iznad Evrope kao mač stoji i energetska bezbednost, koja u nekih 25-30 odsto zavisi od ruskog gasa.

Sve glasnije traže ukidanje sankcija

Igor Kovaljov, profesor moskovske Visoke škole ekonomije, kaže da evropski privrednici i poljoprivrednici sve glasnije traže ukidanje sankcija. U uslovima sve jače krize u EU, izazvane između ostalog i Bregzitom, mnogi evropski funkcioneri će, smatra on, razmisliti o preispitivanju određenih političkih odluka koje se tiču Rusije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.07.2016. 12:54
Divim se zapadnjacima posebno ovim Europejcima iz kontinentalne EU. Tako su pomogli Rusiji i Putinu posebno da u istoriji ekonomije Rusiji ništa bolje nije moglo da se desi. Rusiji će te ukinuti sankcije do kraja 2016. a hoće li Rusi vama ikada? Rusi su vama uveli sankcije do kraja 2017. Kako ste samo "zapadnjački inventivni" i mudri, to je čudo jedno. Rusi su vam beskrajno zahvalni za to. Dugo vremena bi prošlo da se Rusi pokrenu da sami proizvode gomilu stvari i dižu poljoprivredu. Sad to rade ubrzano i na iznenađenje "zapadnjaka" imaju veliki profit. Niko ih više neće skrenuti sa tog puta jer imaju mnogo zemlje (najviše na svijetu) da proizvode izvoze i zarađuju. Imaju najveću na svijetu čistu, nezagađenu zemlju tako da im tuđa i otrovana zemlja ne treba. I ne dižu Rusi samo poljoprivredu. Dali ste glupavim sankcijama takav zamajac ruskoj mašini koja se pokrenula i sve više se zahuktava. Narod je shvatio gdje leži stvarna zdrava zarada (ne usluge trange-frange), kako se pravi pravi zdravi profit i nikada ga više neće moći "zapad" zaustaviti. Toliko gluposti niko dugo nije napravio u korist svoje štete kao "zapadnjaci" kojima se bukvalno svakoga dana otkida po dio od "dobrih usluga" koje pružaju ostatku svijeta i kida im se jedan po jedan izvor profita. Sad ostali to sami rade i "ZAPADNE USLUGE" su postale NIKOM potrebne. Problem zapada je što Rusija ima pamet, ima sa čim i ima sa kim da se odbrani od pljačke zapadnjaka. Tu Holivud, propaganda i laž ne pomažu.
Četvrtak 07.07.2016. 12:37
Ne samo da je Rusija bolje prosla od Evrope vec je (silom prilike) indirektno i profitilara u popratnim dejstvima, naime, u budjenju vrednosti domace proizvodnje kao i zaposlenosti. Da li je Putin ovime u buducnosti dodirnuo i postigao vecu masu njegovih glasaca - stoji na dlanu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online