Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 03.03.2016.
15:15
Vestionline A

Srbija ekonomski najgora u regionu!

Srbija je na poslednjem, a Rumunija na prvom mestu u regionu po ekonomskoj snazi, objavio je nedeljnik NIN, na osnovu indeksa ekonomske snage, sačinjenog na osnovu deset ekonomskih parametara.

Vesti
Srbija poslednja po ekonomskim parametrima

Prema istraživanju NIN-a, Srbija sa indeksom od 3,37 poena od maksimalno mogućih deset, na poslednjem je mestu, dok prvoplasirana Rumunija ima 8,37 poena.

Srbija je po četiri od deset ekonomskih parametara gora od sedam zemalja regiona, zbog najsporijeg rasta BDP-a, plata i kupovne moći i najviše inflacije, objavio je NIN.

NIN-ov indeks ekonomske snage sastavljen je od 10 različitih parametara, a zemlje su rangirane po visini stope privrednog rata BDP-a po stanovniku, realnom rastu zarada i kupovne moći stanovništa, inflacije i nezaposlenosti, učešću javnog i spoljnjeg duga u BDP-u i visini deficita, odnosno suficita u platnom bilansu.

Prosečan NIN-ov indeks ekonomske snage svih osam zemalja regiona je 5,6 poena, i Makedonija je na nivou proseka. Bolje od proseka su samo Rumunija i Bugarska, a za manje od jednog indeksnog poena od proseka zaostaju Albanija i BiH, iza njih je Crna Gora, a na dnu lestvice je Srbija koja za prvoplasiranom Rumunijom zaostaje pet indeksnih poena.

Srbija je u 2015. godini imala rast BDP-a od 0,8 odsto, ali su ostale zemlje regiona imale veću stopu rasta. Takođe, iako je prošle godine inflacija u Srbji bila najmanja u posednjih 20 godina, nijedna zemlja Balkana nije imala veću inflaciju, a zarade i kupovna moć su realno rasli sporije nego u drugim zemljama regiona.

Uz BiH i Makedoniju, Srbija je jedina zemlja koja ni po jednom parametru nije bolja od svih ostalih. Nezaposlenost od 17,3 odsto je parametar po kojem je Srbija najbolje rangirana, na četvrto mesto, iako većina ekonomista smatra da je to jedan od ključnih problema srpske ekonomije.

Na pitanje NIN-a iz koje bi zemlje povukli biznis da ga imaju većina anketiranih ekonomista je odgovorila da bi napustili Srbiju. Odgovore su davala četvorica ekonomista koji žive u Srbiji i trojica koji odavno žive u inostranstvu, a predočeni su im ekonomski parametri za koje nisu znali na koju zemlju se odnose.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2016. 17:30
Posledica takozvanih promena,ali kako narod trazio,tako i dobio...
Četvrtak 03.03.2016. 15:40
Može srbija da se pozlati ali NIN-ovi novinari će izmisliti parametre po kojima smo najgori. Znam ja dobro stanje u Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, a o Makedoniji, Bosni i Hrvatskoj neću ni da pričam. Za sve što nam se dešava treba zahvaliti DOS-u. Ovo su plodovi njihovog rada.
Četvrtak 03.03.2016. 17:13
Da mi je znati sa cim se SNS i vucic jos dice?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online