Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.01.2016.
17:51
24sata.rs A

Kako preživeti januar: Koliko su nam praznici izbili novca iz džepa?

Potrošačka groznica koja se budi u vreme praznika pogubna je po kućne budžete, posebno kada se praznična svetla ugase i kada shvatimo da smo potrošili mnogo više nego što imamo.

Reuters/S.Z.
Za praznike smo nemilice punili korpe, sada ćemo supermarkete zaobilaziti u širokom luku

Ukoliko nešto zafali, mnogi će još jednom posegnuti za kratkoročnim rešenjem - čekovima, iako su ih već nekoliko ispisali tokom priprema za brojna decembarska i januarska slavlja. Oni koji su svesni da će ček rešiti trenutnu krizu, ali i stvoriti novu kada dođe na naplatu, pozajmiće nešto novca od prijatelja ili familije, a čak i oni koji inače izbegavaju da koriste dozvoljeni minus, za njim će posegnuti u januaru.

Slave

- Slavska trpeza za petnaestak gostiju: 30.000 dinara
- Poklon za slavu: 1.000 dinara

Božić

- Za svečanu trpezu za Badnje veče i za Božić građani su izdvajali i pola prosečne zarade
Ukupno: Oko 20.000 dinara

- To je možda najgora opcija, jer je dozvoljeni minus kredit, i to skup. Sada su mnogo jeftiniji način finansiranja obaveza keš krediti, pošto su kamatne stope drastično pale, pa je moguće podići kredit sa kamatom od šest, sedam odsto. To je ništa u poređenju sa kamatom na minus koja ide i do 38 odsto - kažu u jednoj banci.

Kako bi preživeli januar, mnogi će tokom januara na posao ići peške, ili gradskim prvozom, a ne automobilom, kako ne bi trošili novac na gorivo, pušači će pokušati da smanje broj cigareta koje popuše u toku dana, tinejdžeri će od roditelja dobijati manje džeparce, pa će morati da prorede izlaske i da u provodu budu ekonomičniji.

Domaćice će zamrznuti sve ostatke od prazničnih ručkova i večera koje će potom podgrevati tokom ostatka meseca, a pojedine porodice izabraće da preskoče sa plaćanjem pojedinih računa. Tu je važno samo da ne pogreše, pa preskoče plaćanje računa za telefon, ili kablovsku, jer operateri ne praštaju kašnjenje.

- Tokom praznika nismo mnogo gledali cene, sada ćemo ponovo da kupujemo samo na akcijama i samo ono neophodno. Trudiću se da kreditnu karticu ne potežem, jer me to na kraju najskuplje izađe, ali ako baš zatreba, tu je - kaže Jelisaveta M. (39), trgovac iz Kragujevca.

I trgovci objašnjavaju da je nakon novogodišnje histerije u prodavnicama na dan, dva zavladao mir. Sada je na redu božićna euforija, a novi talas rasta prometa očekuje se pred proslavu Srpske nove godine. Ipak, pazari će biti neuporedivo manji nego krajem decembra, jer građani već sada postaju svesni da će im vraćanje dugova biti jedino o čemu će razmišljati tokom godine.

Nova godina

- Doček u kući, kafiću, restoranu, kafani ili hotelu 30-180 evra
- Frizura i svečana odeća za doček: 5.000 dinara
- Pokloni: najmanje 1.000 dinara po poklonu, za decu i mnogo više
- Repriza Nove godine: 20 do 50 evra
- Novogodišnji porodični ručak: 5.000 dinara
Ukupno: Oko 35.000 dinara  

Srpska nova godina

- Doček Srpske nove godine obično je skromniji, bez poklona, skupih dočeka i raskošne trepeze
Ukupno: Od 2.000 do 5.000

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online