Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 18.11.2015.
18:11 >> 18:28h
rs.n1info.com A

Evo i novih uslova: Što pre usvojite zakon o GMO

Srbija bi trebalo što pre da usvoji novi zakon o genetski modifikovanim organizmima (GMO) i uskladi ga sa evropskim standardima, ali može da zabrani uzgoj GM kultura, izjavio je šef sektora za evropske integracije Frejk Janmat.

Reuters
Svi normalni protiv GMO, mi ćemo da razmislimo

- Što pre Srbija uskladi zakon o genetski modifikovanim proizvodima tim bolje, jer to zadržava Srbiju na putu ka članstvu u Svetsku trgovinsku organizaciju - naveo je Janmat nakon brifinga o ekonomskom delu Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka EU.

Istakao je da je politika EU o genetski modifikovanim proizvodima "veoma restriktivna" i da postoje jasna pravila u pogledu označavanja i sledljivosti u lancu ishrane.

- Ostavljamo zemljama članicama da odluče da li da uzgajaju GM kulture i imamo veoma stroge procedure naučnog testiranja proizvoda koji sadrže GM" i koji su prijavljeni za dozvolu za tržište EU - rekao je Janmat.

Reuters

Smanjite i dozvoljeni udeo aflatoksina u mleku

Janmat upozorio je da bi proizvođačima mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji izvoz u EU mogao da bude otežan ako ne smanje dozvoljeni udeo aflatoksina u mleku na 0,05 odsto po litru, koliko je to i u EU.

Janmat je u razgovoru s novinarima rekao da je poslednji izveštaj EK pokrio period od 1. septembra 2014. do 1. septembra 2015. godine, a da su vlasti u Srbiji u oktobru povećale limit na 0,25 odsto, nakon izveštaja.

"Takav nivo aflatoksina otežaće izvoz mlekarskih proizvoda u EU, jer će proizvođači, da bi mogli da izvoze, morati da dokazuju da je nivo aflatoksina u skladu sa nivoom EU", objasnio je Janmat.

U EU se od ove godine primenjuju novi propisi za GM proizvode. Promet je i dalje dozvoljen za proizvode za koje se utvrdi da su bezbedni, i uz jasno označavanje, ali zemlje članice mogu da zabrane uzgoj na svojoj teritoriji, što je do sada učinilo 19 zemalja.

Na pitanje da li će i Srbija moći da zabrani uzgoj GM kultura prilikom usklađivanja sa evropskim standardima Janmat je odgovorio potvrdno.

U EU se od GM kultura trenutno gaji samo Monsantov hibrid kukuruza MON 810 koji je 2014. gajen na 142.955 hektara, od čega najveći deo otpada na Španiju s 131.537 hektara, navodi se u dokumentu Evropskog parlamenta o uzgoju GM u EU.

Ta kultura gaji se još i u Portugaliji na 8.542 hektara, Češkoj na 1.754 hektara, Rumuniji na 711 hektara i Slovačkoj na 411 hektara.

Da bi zabranile uzgoj GM zemlje članice ne moraju da navode bezbednosne razloge, kako je bilo propisano pre zakonskih izmena.

U obrazloženju se mogu pozivati na ciljeve ekoloških i poljoprivrednih politika, kao i na zahteve planiranja gradova i sela, socioekonomski uticaj, korišćenje zemljišta, izbegavanje prisustva GM u drugim proizvodima, navodi se u pregledu Evropskog parlamenta.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.11.2015. 18:25
A sta kazu na ovo "zeleni srbije" ili im je ova tema i previse "vruca"??
Sreda 18.11.2015. 19:02
Ne znam da zakon EU obavezuje bilo koju članicu EU da proizvodi GMO ! Dapče, su se mnoge članice i pobunile, dok kod nas prolazi SVE, ali apsolutno SVE za navodni ulazak u raspadajuću EU ! Taj ulazak nas je politički i praktički koštao glave, jer do jedna vlast od 05. Oktobra je igrala na tu truba kartu.....!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online