Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.08.2015.
06:16
D. Dekić - Vesti A

Lenji seljaci protiv vrednog Nemca?!

Nije tačno da su srpski seljaci neradnici, odgovara predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača Zlatan Đurić na izjavu premijera Aleksandra Vučića da Srbi ne žele da se razvija stočarstvo, nego da "poseju pšenicu i rade 20 dana godišnje". Povod ovakve Vučićeve izjave je, kako je premijer rekao, medijska hajka protiv dolaska nemačkog mesnog giganta Tenisa.

Tanjug
"Poseju pšenicu i rade 20 dana godišnje": Žetva prejakih Vučićevih reči

Očit je, komentariše Đurić, veliki pritisak te izuzetno moćne kompanije na premijera Srbije i uslova koje oni postavljaju, čime čitava priča dobija i političku dimenziju.

- Naši poljoprivrednici nisu lenji, naprotiv. Niko od nas nema ništa protiv dolaska stranih kompanija, daleko od toga, ali pod istim uslovima koji važe i za domaće. Tenis je jako moćan i njihov pritisak veliki, pa Vučića dovode uoči izbora u situaciju da mu se polovina biračke seljačke populacije okrene protiv njega - kaže Đurić za "Vesti", pojašnjavajući da ova kompanija nema toliko zemljište u Nemačkoj niti Evropi, a hoće u Srbiji.

On ističe da je ovakav pristup nekorektan prema seljacima koji stalno muče muku i trpe štetu, kao i da država ne uvažava realno stanje u poljoprivredi.

Na nemaran odnos države prema poljoprivrednim proizvođačima i čitavoj grani ukazuje i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović.

- Nikom ne odgovara da radi 20 dana, jer tako ne može da preživi, pa je Vučićeva izjava netačna. Država mora da vodi računa o seljacima, da subvencioniše njihovu proizvodnju - ocenio je lider Sloge koja pod svojim okriljem ima i granski sindikat poljoprivrede. On je dodao da je Vučićeva izjava štetna i pokazuje da država nema nameru da pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

I tajkuni za vratom

- Srpski seljak se oduvek rvao sa nedaćama, i to ne samo sa prirodnim. Nikada nije bilo nestašica mesa, voća i povrća, jer smo radili i pod sankcijama, boreći se tada s tajkunima i političarima koji su zarad ličnog profita kreirali kurs, stvarali ogromnu inflaciju i izazivali veštačke nestašice određenih proizvoda... Sve je to rađeno sa ciljem da neki ljudi preko noći zarade ogroman novac. Sa svim nedaćama smo se izborili i dalje to činimo, ali očito malo ko u našoj vlasti poznaje stvari u poljoprivredi - kaže Đurić.

Tvrdnje o nebrizi države za seljake Veselinović je potkrepio činjenicom da je država zatvorila IMT i IMR, dve poslednje fabrike za proizvodnju poljoprivredne mehanizacije, dovodeći tako seljake u poziciju da kupuju mašine i traktore stranih kompanija.

- Koliko se u Srbiji kao poljoprivrednoj zemlji misli o razvoju te grane govori i to što vlast hoće da proda i PKB, koji je profitabilna poljoprivredna kompanija. Ne znam zašto to rade, možda da bi zemljište te firme otišlo Arapima - zaključio je Veselinović.

Vredni mrav i raspevani cvrčci

Proteklog proleća premijer je izazvao sličnu polemiku autorskim tekstom u kojem je, između ostalog rekao, da u Srbiji basna o cvrčku i mravima dobija novi kraj i poruku da su cvrčci "dobri momci", a mravi "zlikovci", koji pokušavaju da "nam unerede inače tako lep život".

Analitičar Cvijetin Milivojević je tada za "Vesti" rekao da je u tom tekstu vidljiva opterećenost pričom o prošlom, sadašnjem i budućem, koja se obično javlja kod onih koji nešto nose na savesti, zbog čega rado beže u budućnost.

- Vučić misli da je jedino on mrav, a svi mi ostali cvrčci koji su otpevali svoje - komentarisao je Milivojević.

A šnicle i ćevapi?

Ocenjujući da se u srpskim medijima vodi "hajka i haranga" protiv Tenisa, Vučić je na konferenciji za novinare izjavio da Srbi ne žele da se razvija stočarstvo, nego da "poseju pšenicu i rade 20 dana godišnje".
- Nije im u interesu da se razvija stočarstvo, da imamo proizvodnju šnicli, ćevapa... Putin ih je doveo kod sebe, a Srbima ne valjaju. Evo vam, neka vam zemlja bude neuspešna - ljutito je kazao premijer.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.08.2015. 09:34
Господин СРПСКИ СЕЉАК је сачувао Србију у прошлим временима и онда се појави имбецил без дана радног стажа, завршио права захваљујући странци да му соли памет. СРПСКИ СЕЉАК нема субвенције , држава не штити земљу од града. Деру сељака са порезима и само да му отму и онда га још и вређају.
Sreda 26.08.2015. 15:27
Vucic ovakvom reakcijom samo potvrdjuje da razlike izmedju DS-a i SNS-a uopste ne postoje. Za brzu zaradu, punjenje drzavnog budzeta (i licnih bonusa) su i jedni i drugi spremni...na stetu interesa Srbije naravno. Svakome bi trebalo biti jasno da strane firme pruzaju vecu (jer imaju) "donaciju" vladi Srbije da bi im sprovela trazene (trzisne) rezultate dok druge istovremeno guse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online