Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 23.08.2015.
07:39
D. Dekić - Vesti A

Ropstvo nam je pred vratima

Grčka duguje 323 milijarde, a Srbija 27 milijardi evra, ali je zanemarljiva razlika u zaduženosti ako se uporedi grčki i srpski bruto društveni proizvod. Stoga ekonomista Dragan Radović upozorava da Srbiji ozbiljno preti grčki scenario, a tu tvrdnju argumentuje ekonomskim parametrima kao jasnim pokazateljima da Beograd kaska na putu krize koji prolazi Atina.

A. Čukić
Državna papazjanija: Dragan Radović, ekonomski analitičar

Zaposlenost u javnom sektoru se u obe zemlje i dalje povećava, a siva ekonomija je u Grčkoj na nivou od 60, dok je u Srbiji 50 odsto. Iznošenje novca iz Srbije putem pranja je (od 5. oktobra do danas) dostiglo 55 milijardi evra, a građani Grčke u inostranstvu na skrivenoj štednji imaju 200 milijardi evra, takođe iznetih pranjem. Uz sve to, i spisak zahteva Međunarodnog monetarnog fonda i Brisela skoro je isti za Atinu i Beograd.

Birokratija kočnica

Zašto se država ne bori sa nelegalnim tokovima?
- Veliki broj kriminalizovanih državnih službenika ne želi da spreči rad na crno i utaju poreza. Ako ih suzbije i sve aktivnosti uvede u legalne tokove, birokratija seče granu na kojoj sedi i gubi ogroman novac! Jer, kad svi privrednici rade legalno, nemaju strah od raznih inspekcija, a prestaje i davanje mita. Ukoliko se sve u zemlji bude radilo legalno, onda neće postojati ni tajkuni.

Na koje zahteve mislite?
- MMF i EU stežu omču oko Grčke, postavljajući sve teže uslove da bi se budžet oporavio. Traži se smanjenje penzija za 30 odsto, povećanje niže stope PDV čak za 10 procenata i rast cene struje. Tu je uvršćena i prodaja aerodroma, luke Pirej i Solun, stadiona za Olimpijske igre, ostrva i mnogo toga. Kod nas je MMF počeo sa sličnim zahtevima, a nastaviće u 2016. sa dodatnim smanjenjem penzija, novim povećanjem cene struje i stopa PDV, pa prodajom EPS-a, obradive vojvođanske zemlje, javnih preduzeća... To su jasni pokazatelji da nam je namenjen identičan scenario kao Grčkoj, samo se kod nas primenjuje nekoliko godina kasnije.

Znači li da će i Srbija upasti u dužničko ropstvo?
- Ako Vlada Srbije nastavi da radi kao do sada, dužničko ropstvo nam je pred vratima! Privreda se i dalje uništava, rasprodaja preostalih državnih firmi je u toku, sve više preduzeća u blokadi, a nezaposlenost raste. Do sada donete mere bile su destimulativne i samo su pomogle dodatnom uništavaju mnogih privrednika. Nemamo odakle da vraćamo kredite, pa zaduženost ubrzano raste i nastaviće se sve brže i više. Zaduživanju nema kraja, a strani kreditori će nas u tome podržavati, što se vidi na primeru Hrvatske koja duguje 60 milijardi evra, dok mala Slovenija duguje 45 milijardi.

Koliko štete nanosi državi siva ekonomija?
- Obrt robe i usluga prelazi 10 milijardi evra što na godišnjem nivou uskrati budžet za više od tri milijarde evra. Pri tom se utaji 1,5 milijarda evra poreza i doprinosa jer 700.000 ljudi radi na crno, ali i više od milijardu evra PDV-a zbog neprijavljivanja prometa. Da sve bude gore, zastupljena je u svim branšama.

Gde je ima najviše?
- U trgovini duvanskim i naftnim proizvodima utaje, prema izjavi bivšeg i aktuelnog premijera, dostižu 300 miliona evra. Proizvodnja i prodaja alkohola ide 80 odsto na crno i odnosi 150 miliona evra, samo gledano kroz PDV i akcize, bez neplaćenih doprinosa zbog rada na crno. U Srbiji se izdaje 400.000 stanova i 100.000 lokala, a niko ne plaća porez, što čini štetu budžetu veću od 100 miliona evra. Toliko odnose kladionice i kockarnice, uključujući i internet klađenje, a estrada utaji 90 miliona evra. Turizam i ugostiteljstvo pojedu 300 miliona evra, građevinarstvo 55 odsto radi u crnoj zoni, pekarska industrija takođe prelazi 50 odsto jer je u sivoj zoni milion vekni dnevno.

Ko je najveći izvor robe na crno?
- Carina, jer čak četiri milijarde evra vrednosno izađe manje robe kroz papire nego što je stiglo na carinjenje. Na to je ukazao privrednik Milan Knežević. U sivu ekonomiju možemo uračunati i ogromnu isporučenu nefakturisanu struju. U 2012. gubitak električne energije bio je tri milijarde kNjh, a u 2013. povećan je za čak 55 odsto dostigao 4,6 milijardi kNjh, pa se može reći da je hiodrocentrala Đerdap s proizvodnjom od 5,6 milijardi kNjh radila puna 292 dana za struju koja se ukrade.

Koga krivite za loše stanje u zemlji?
- Najveći krivac za katastrofalno stanje u budžetu i ogromnu sivu ekonomiju je Poreska uprava, pa bez reforme te službe ne može da uspe nijedna reforma poreske politike. Vlast je to shvatila i pre mesec dana su imenovali tim za reformu ove uprave. Nažalost, svi u timu su bivši kadrovi Mlađana Dinkića, što govori da će siva ekonomija biti još veća i 2016. i po kriterijumu korupcije nećemo biti na 78. mestu u svetu, već ćemo prešišati 90 mesto. Izgleda da niko ne želi da se tajkuni, estrada, prevoznici, hotelijeri, ugostitelji i građevinari uvedu u legalne tokove!

Stručnjak za sivu ekonomiju

* Dragan Radović je rođen 8. avgusta 1961. u Beogradu, u radničkoj porodici. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista.
* Od 1990. godine se bavi knjigovodstvom i poreskim savetovanjem. Vodio je knjigovodstvenu agenciju Kvatro u Beogradu. Učestvovao je u više postupaka prodaje domaćih privatnih firmi strancima. Čest je gost lokalnih radio i TV stanica širom Srbije, gde objašnjava kako se zemlja za kratko vreme može izvući iz ekonomske krize.
* Njegove analize poreske politike i sive ekonomije objavljivljuju štampani mediji u Srbiji i ekonomski portali.
 

Koliko je vremena potrebno da se korupcija svede u normalne okvire?
- Uvođenjem reda u Srbiji za samo godinu dana bi se siva ekonomija dovela na evropski prosek od 12 do 15, pa možda čak i na 10 odsto. Objavio sam program "Suzbijanje sive ekonomije u četiri faze"koji bi drastično nabolje promenio stanje u PIO fondu i zdravstvu koje je najgore u Evropi, a povećale bi se penzije i plate. Suzbijanjem kriminala na carini smanjio bi se uvoz svega i svačega, stvorili uslovi za pokretanje domaće proizvodnje koja bi povećala tražnju za našom radnom snagom i točak privrede bi se pokrenuo. Naplatom svih utajenih poreza i doprinosa stvorili bi se uslovi i za ubrzano vraćanje državnih kredita.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.08.2015. 09:08
Botovi su se probudili , danas valja zaraditi sendvič i sok . Inače Srbija je odavno u totalnom ropstvu pre svega od EU i NATO zlikovvvacca a u poslednjih nekoliko godina i od Hrvata koji su zauzeli sve firme koje su dobro poslovale i proširili su lanac Idea gde god su stigli . Naravno da nas u ropstvo vodi pre svih Vučić i njegov SNS koji sve rade da nam zagorčaju život i da nam svaki dan učine nepodnošljivim . Ovo što priča Dragan Radović isto to govori i Branko Dragaš i Branko Pavlović ali to se ne da ni po koju cenu dozvoljava da narod čuje u Srbiji . Srbija je postala DOM ZA POSRNULE u kojoj rijaliti imaju prednost nad realnim životom . Sada kreće nova sezona zaglupljivanja Srbije jer sve TV stanice pokreću nove rijalitije kako bi gladnom narodu skrenuli pažnju sa zla koje im vlast sprema . Strašno .
Nedelja 23.08.2015. 10:17
" Iznošenje novca iz Srbije putem pranja je (od 5. oktobra do danas) dostiglo 55 milijardi evra, a građani Grčke u inostranstvu na skrivenoj štednji imaju 200 milijardi evra, takođe iznetih pranjem. Uz sve to, i spisak zahteva Međunarodnog monetarnog fonda i Brisela skoro je isti za Atinu i Beograd. " Браво истина је изашла на видело.Од 5 октобра изнешено је 55 000 000 000 евра из Србије .САД су довеле на власт ДС како би се опљачкала Србија и уништила индустрија и тако да сада зависимо од кредита запада."Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије". Пре : Готов је , Готов је ; сада : Готови смо .
Nedelja 23.08.2015. 16:29
Grcku uporedjivati sa Srbijom je nemoguce a tekst totalni promasaj. Grcka kao clanica EU uvek moze racunati na "pomoc" iz EU dok Srbija to isto pravo nema. Vucic sedi na dve stolice kao propovednik a zna se gde lazni propovednici zavrsavaju. Eno ga sada kod Obame a sutra...da nece mozda za Rusiju kod Putina !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online