Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.07.2015.
12:56
Naše novine A

Prevare proizvođača: Kupiš riblje filete, kad ono...

Žalbe na trgovačke ali i proizvođačke "trikove", kojima obmanjuju ili otvoreno varaju kupce, obično objavljuju potrošačke organizacije. U ovom slučaju "u pištaljku" su dunuli iz Transparentnosti.

Reuters
Trgovci, ali i proizvođači obmanjuju ili otvoreno varaju kupce

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, tvrdi da u domaćim trgovinskim lancima varaju kupce i tako što u "neto masu" određene robe ulazi i – led, objavljuju "Naše novine".

Spasić je naveo primer trgovinskog lanca DIS, u čijoj je prodavnici u Beogradu kupio zamrznute riblje filete na čijem pakovanju piše da je neto masa 1,19 kilograma. Kada je kod kuće otpakovao robu i izmerio, ispostavilo se da je "masa", odnosno riba, samo 700 grama a da je ostatak led.

Spasić je sve izmerio, fotografisao i poslao inspekciji, a za beogradski tabloid kaže da se radi o nedopustivoj manipulaciji kupcima i kršenju njihovih osnovnih prava.

Spasić traži od inspekcije vanrednu kontrolu i pokretanje postupka pred nadležnim sudom, gde je zaprećena kazna do dva miliona dinara.

Predsednik NOPS (Nacionalne organizacije potrošača Srbije), Goran Papović, kaže da se ovakvo ponašanje kontinuirano ponavlja.

- U Srbiji se plaća led i tope što pre treba da dođe kraj, Ovo je klasično potkradanje kupaca jer pravilnik tačno propisuju šta je neto a šta bruto težina robe. Predložićemo da se aktivira prekršajni nalog na osnovu koh bi se svaki prekršaj poput ovog , a definisaćemo ih sve, platio određenom sumom. Pa nek nastave da zakidaju na meri, ali će svaki takav prekršaj platiti - kaže Papović.

DIS: Krivi su (i) kupci, dodaćemo uputstvo

"Našim novinama", a sada i široj javnosti, iz DIS-a odgovaraju da robu, pa tako i filete, prodaju onako kako dobijaju od dobavljača. I tu su u pravu, ali se time njihova odgovornost tek delimično smanjuje, jer kupac robu kupuje od njih a ne od dobavljača.

Trgovačko objašnjenje u konkretnom slučaju je sledeće – filete nabavljaju smrznute sa glazurom, "čiju količinu je teško odrediti a koja takođe sadrži 20 odsto vode", a za manju gramažu ribe okrivljuju kupce jer "pogrešno koriste filete"

- Kupci često odmrzavaju ribu puštajući da se potpuno ocedi i time ona izgubi i prirodne količine vode - kažu trgovci iz DIS-a i dodaju da će zbog toga dodati sledeće uputstvo za otapanje glaziranih proizvoda:

- Držati proizvod najviše dva minuta pod blagim mlazom hladne pijaće vode (20 stepeni Celzijusa). Nakon skidanja glazure, proizvod je spreman za dalju pripremu.

Zakon je jasan

Spasić dodaje da Član 18 Zakona o zaštiti potrošača tačno definiše pojam nepoštene poslovne prakse. "Trgovac bitno narušava ekonomsko ponašanje potrošača, ako svojom poslovnom praksom bitno umanjuje njegovu mogučnost da ostvari potreban nivo obaveštenosti za odlučivanje, usled čega donosi odluku koju inače ne bi doneo".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online