Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.03.2015.
16:21
Tanjug A

EU planira da uključi Srbiju formiranje Energetske unije

Evropska unija planira da što više uključi Srbiju u formiranje evropske Energetske unije, izjavio je u sredu predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat, koji je najavio da će EU finansijski podržati projekte energetskog povezivanja u regionu.

Reuters/L. B.
Srbja je previše zavisna od gasa iz Rusije smatra Janmat

Za Srbiju je iz pretpristupnih IPA fondova do 2020. namenjeno oko 200 miliona evra godišnje, od čega će za energetski sektor biti izdvojen značajan deo tih sredstava, rekao je Janmat na konferenciji o Energetskoj uniji EU.ž
 

Osim novca iz IPA fondova, za energetske projekte u regionu biće na raspolaganju i  krediti Evropske investicione banke, kazao je Janmat.

- Srbija je zavisna od uvoza gasa iz Rusije i bilo bi dobro da ima i druge izvore snabdevanja - rekao je Janmat.

On je najavio da će EU izdvojiti značajna sredstva za izgradnju dvosmernog gasovoda između Srbije i Bugarske, jer je, kako je rekao, bitan za energetsku bezbednost regiona.

Janmat je istakao i da će EU podržati izgradnju elektroenergetske mrežne infrastrukture u regionu, kako bi se u potpunosti zaokružilo energetsko tržište u Evropi.

On je ukazao na značaj povezivanja celog regiona energetskim interkonekcijama, kako bi se uspešno uključio u Energetsku uniju EU.

Ta energetska unija, koja je formalno osnovana početkom ove godine, će se u narednim godinama tek uobličavati, jer se radi o živom organizmu, kazao je on i dodao da je cilj te unije povećanje energetske efikasnosti država članica, smanjenje zavisnosti od uvoza, ostvarenje ušteda i smanjenje štetnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.

Zbog kriza u svetu bezbednost snabdevanja energentima nije sigurna

Istraživač Istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Aleksandar Kovačević ukazao je da će Srbija morati da, osim zakonodavnih obaveza, ispunjava i materijalne obaveze preuzete u okviru saradnje sa Energetskom zajednicom jugoistočne Evrope.

Prve od tih obaveza treba da ispunimo od početka 2018. godine, što je za mandata ove vlade, rekao je Kovačević i dodao da bi uvođenje novih tehnologija za alternativna goriva lignitu mogao da bude jedan od načina da ispunimo te obaveze.

On je ukazao i da je zbog političkih kriza u svetu sigurnost snabdevanja energentima bitno drugačija nego ranije i da generalno ima razloga za zabrinutost, zbog čega bi svi dokumenti EU trebalo da budu usmereni ka obezbeđenju te sigurnosti.       

Kovačević je ukazao da su u Srbiji cene energenata, koje su i inače niske, dodatno pale, zbog sniženja cena nafte na globalnom tržištu i da tako niske više nisu dovoljne da budu jedan od glavnih razloga podsticaja izvozu iz Srbije, već bi treba podići efikasnost proizvodnjih kompanija da bi njihovi proizvodi bili konkurentni na međunarodnom tržištu.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.03.2015. 16:35
Od Juznog Toka do juznog potoka
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online