Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 07.03.2015.
05:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Fijat puca, Srbija drhti

Fijat više nikada neće biti konkurentan na masovnom tržištu Evrope kao što je nekada bio, rekao je Serđo Markione, direktor italijanske kompanije.

Tanjug/AP
Posrnuli div: Serđo Markione

Svi vodeći nemački proizvođači automobila, među kojima audi, BMW i mercedes-benc, prošle godine su prodali više automobila u Evropi od Fijata, dok je Škoda prodala gotovo jednak broj automobila kao Fijat.

- Kada je reč o obimu masovne proizvodnje vozila, Fijat više ne nudi, ali i ne namerava da nudi punu paletu proizvoda poput ostalih masovnih proizvođača. Fijat će izgubiti svoju poziciju kao generalni brend, ali će se fokusirati na ono što najbolje radi - izjavio je Markione na Sajmu automobila u Ženevi.

Markione je postepeno snizio Fijatovu paletu proizvoda u Evropi, kako bi se fokusirao na manja vozila, poput pande i vozila iz porodice 500, među kojima su 500 hečbek, 500L minivan i 500-X krosover.

Upravo je sužavanje palete proizvoda ono što brine srpsku vladu, o čemu je i premijer Aleksandar Vučić govorio na Kopaoniku. Izvoz Fijat Automobili Srbija pada, zbog čega pada i bruto nacionalni dohodak Srbije jer je to najveći izvoznik iz naše zemlje. Novca za novi model zasad nema, a i da ga Italijani izdvoje, očekivalo bi se od srpske vlade da uloži u razvoj srazmerno svom udelu, za šta tek nema para.

- Izvoz u SAD opao deset puta za godinu dana i taj auto je u Americi i cenovno nekonkurentan - kaže Saša Đogović iz Instituta za tražišna istraživanja.

On je podsetio da ekonomska pravila nalažu da je, kad tražnja za proizvodom krene na dole, potrebno izbaciti novi model koji će donositi profit.

- Pošto je faza životnog ciklusa proizvoda u opadanju, u postepenom odumiranju neophodno je izbacivati i novi proizvod. Čim dođete do faze da krenete na dole vi morate da izbacujete novi model na tržište da bi on nadoknađivao gubitke - kazao je on.

Pravac Turska

Dugo odlagana zamena za kompaktni model bravo sada je najavljena za 2016. godinu i proizvodiće se u Turskoj. U međuvremenu, zastareli model punto bi trebalo da iduće godine bude zamenjen novim članom iz porodice 500.

POVEZANE VESTI

Subota 07.03.2015. 06:55
Sada će doći dramoser da reši problem , samo da opere kostim na hemiskom čišćenju. Često je bio u železari pa se nahvatalo ne plašt supermena gvozdena prašina.
Subota 07.03.2015. 17:42
"Kako" sad to ? Pa degenije je ovo najvaljivao kao "Posao veka" ? Odkud sad ova vest ? HAHAHAHHA JE*BI vučko glupe robove, glupe robove, glupe robove !!!!! JE*BI vučko glupe robove, glupe robove, glupe robove !!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online