Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 29.11.2014.
06:30
Lj. Ivanović - Vesti A

NIS opet srpski?

Sve češće iz Moskve stižu analize koje pokazuju da Rusija razmišlja o ukidanju projekta Južni tok, gasovoda koji bi iz Rusije trebalo da doprema plavi energent preko Crnog mora do Bugarske, pa dalje preko Srbije i Mađarske do Austrije.

 Vezana trgovina i ruke: Naftna industrija Srbije
 

Međutim, mnogi vetrovi su zaduvali. Cena gradnje je poskupela za 45 odsto, u Južnom toku su partneri Gaspromu i nemačke, mađarske, bugarske, italijanske i austrijske kompanije, redom iz država koje su uvele sankcije Rusiji.
 

Radna grupa za sukobe

Odnosi Srbije i Rusije, kad je o energetici reč, nisu blistavi. Nedavno je Rusija smanjila Srbiji za trećinu isporuke gasa zbog duga od 200 miliona evra.

Premijer Vučić isposlovao je kod Putina da polovinu duga platimo odmah, a ostatak u ratama. Da nešto ozbiljno ne štima svedoči i činjenica da je 11. avgusta ove godine ministar policije Nebojša Stefanović formirao radnu grupu za preispitivanje okolnosti pod kojima je provedena privatizacija NIS-a, a koje je Vučić prethodno označio sumnjivim. Rezultata još nema. Ruska strana nije krila ljutnju i razočarenje što je Srbija krenula da na taj način preispituje ugovore s Moskvom.

Šta god da je razlog za obustavljanje projekta, Srbija će se kao nijedan partner u projektu naći u velikoj nevolji. Naime, naša zemlja je 2008. godine napravila famozni naftno-gasni aranžman, vezani sporazum kojim smo Gaspromnjeftu prodali NIS, polovinu skladišta gasa u Banatskom dvoru, dali smo Rusima veoma povoljna prava eksploatacije nafte u Vojvodini i koncesiju u Angoli. Zauzvrat, za NIS smo dobili 400 miliona dolara, te je kompanija uzela kredit za modernizaciju rafinerija srazmerno udelu države i Gaspromnjefta. Međutim, šta ako Južnog toka ne bude?


U tom slučaju Srbija bi mogla da se pred nadležnim arbitražnim sudom pozove na neizvršenje sporazuma koji bi onda mogao da bude raskinut.


- Vreme je da Srbija pogleda istini u oči, makar u onoj meri u kojoj su to već učinili Rusi. Jasno je da je Južni tok politički, a ne ekonomski projekt od prvog dana, ali kako Evropska unija ne dopušta gradnju gasovoda koji nije upodobljen propisima Brisela, sve je teže verovati da će gasovod ikada biti izgrađen - kaže za "Vesti" Sijka Pištolova, stručnjak za energetiku i urednik "Enerdžiobzervera".


Kad je reč o scenariju raskida, Pištolova navodi da bi Srbija morala Gaspromnjeftu da vrati 400 miliona od kupoprodaje NIS-a i preuzme nazad kompaniju, te da se naftno-gasni aranžman raskine.


Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević za naš list ističe da je glavni problem sa Rusima napravljen u startu, te sve posledice koje proističu padaju na teret Srbije.

Država na klackalici

Diplomate se slažu da se Srbija našla u neugodnoj situaciji da kao kandidat za članstvo u EU mora da prati politiku Brisela, pokušavajući istovremeno da balansira u odnosima s Rusijom.
- Srbija je sada u tako ozbiljnoj finansijskoj krizi da ne može više sebi da priušti nepokretanje spornih pitanja u odnosima sa drugim zemljama, a pitanje energetike nesumnjivo je izvor napetosti između Beograda i Moskve - ocenio je Dušan Lazić, bivši ambasador Srbije u Ukrajini.

- Ugovor je loše napisan. Mi smo u njega strpali i Banatski Dvor i NIS i eksploataciju i Južni tok, pa smo i to posle dopunjavali. Taj ugovor je sjajan za rusku stranu i katastrofalan za srpsku. Ipak, uprkos svemu Srbija ima dobre argumente da pokrene arbitražu u slučaju da Južnog toka ne bude ili projekat bude na neodređeno odložen - kaže Kovačević.


Ta arbitraža bi bila spor država, a ne kompanija, ističe Kovačević, jer je reč o međudržavnom sporazumu.


- Možemo da tražimo obeštećenje. Ali znate, taj sporazum su sa ruske strane pregovarali stručnjaci, a sa srpske političari, pa i nije čudo što je takav. Uostalom, naši političari i današnje i bivše vlasti su tvrdili da je reč o sporazumu koji nije samo ekonomski, već i politički, pa sumnjam da bi neko imao hrabrost da se tako suprotstavi Moskvi - dodaje Kovačević.
 

A šta ako je kriv Brisel?

Ekonomski analitičar i glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk smatra da Srbija u startu ugovorom sa Rusima nije dobro zaštitila svoje interese, te da će biti vrlo teško da ih brani ako Južnog toka ne bude.
- Mi ne znamo tačno šta je dokumentima definisano, te ne bih da nagađam. Ipak, čak i da dođe do scenarija odustajanja od gradnje, može se postaviti i pitanje zbog čega se odustalo. Ako je to zbog spora Rusije i EU, onda to nije pitanje neizvršenja ugovora sa ruske ili srpske strane. To je posao za vrhunske stručnjake međunarodnog privrednog prava - kaže Ćulibrk.


 

POVEZANE VESTI

Subota 29.11.2014. 06:40
Нема места братским и пријатељским односима када је у питању економија.Ми Срби никако то да схватимо.Још је давно у прошлости Милован Миловановић(наш најбољи политичар за спољну политику свих времена) закључио какав однос треба да имамо са великим силама,а ове наше јаде баве се политиком и никада нису ни покушали да се барем дошколују на неком од факултета који се бави односима у свету.
Subota 29.11.2014. 08:33
NIS je najobičnija srbijanska podvala i izmišljotina, a bez Naftagasa nije vredeo ni cvonjka. Ništa ruskom Gazpromu Srbija nije prodala, nego je poklonila tuđu imovinu. Istu praksu je Srbija nastavila i sa zemljom, silosima, kompletnim nekadašnjim zadrugama,..., a sve uz odobravanje ljudi iz Banovine koje je sam Beograd tu postavio. Vojvodina Vojvođanima
Subota 29.11.2014. 11:58
kako se usuđuju ovi izdajnici da i pomišljaju da kvare "bratske" odnose sa rusima?! jeste da su srpski lopovi dali "braći" za 400 miliona nis i koncesije u vrednosti od dvadesetak milijardi, a uz to još i monopol u srbiji, ali zato srbi imaju najskuplje i najlošije gorivo, a uz to je i "brat" putin poklonio braći srbima tri akumulatora što je puuuuno vrednije...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online