Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 09.09.2014.
18:00
N. Đorđević i Lj. Ivanović A

Sa Fijatom "puca" i Srbija

Najveći srpski izvoznik fabrika Fijat automobili Srbija saopštio je juče da je zbog ekonomske krize, koja diktira parametre na evropskom i svetskom automobilskom tržištu, prinuđen da privremeno zaustavi proizvodnju a radnike pošalje na prinudni odmor. Samo ove nedelje radnicima je rečeno da tri dana ne dolaze na posao.

Dramatične posledice smanjenja proizvodnje u Kragujevcu
 

U sindikatu fabrike kažu da, ipak, ne strahuju od zatvaranja fabrike, već od smanjenja broja zaposlenih. Tim povodom oni su juče uputili dopis predsedniku i premijeru Srbije.


"Privremeno zatvaranje fabrike je usmereno ka tome da se poslovanje, pa samim tim i radna mesta, ljudski i materijalni resursi sačuvaju i stave u funkciju u najskorije vreme", navodi se u saopštenju FAS-a.
 

A ovako je krenulo: Fijatov model 500L za Ameriku
 

Predsednik sindikata u FAS-u , Zoran Marković, kaže za "Vesti" da fabrika sigurno neće biti zatvorena, ali da postoji realna opasnost da se smanji broj radnika.

- To je realno jer na tržištu konkurišemo samo sa jednim modelom i radimo samo jedan posao. Proizvodnja još jednog, modela bi možda smanjila tu opasnost - ističe Marković.

U pismu koji je upućen Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću traži se da se uključe u rešavanje ovog problema, obzirom da država ima trećinu udela u zajedničkoj kompaniji sa torinskim partnerom.

Strah od otkaza: Pogon Fijat automobila Srbija
 

Zoran Marković kaže da su radnici zabrinuti zbog obaveštenja da nekoliko dana u septembru neće morati da dolaze na posao, ali i da postoje indicije da će tako biti i u oktobru.

Investicija od 1,2 milijarde evra

U fabrici Fijat automobili Srbija zaposleno je preko 3.000 mladih Kragujevčana. U kooperantskim firmama, koje rade za Fijat radi još 1.400 zaposlenih. Kompanija je osnovana 2008. godine. Nova fabrika, koja je jedna od najmodernijih u sistemu Fijat grupacije u celom svetu, počela je sa radom pre dve godine. U nju je do sada investirano 1,2 milijarde evra, od čega je 850 miliona uloženo u nabavku opreme.

- U fabrici rade uglavnom mladi ljudi i oni su sada zabrinuti zbog tog plaćenog odsustva. Većina njih kada su se zaposlili su uzeli kredite i počeli da osnivaju porodice računajući na sigurne prihode. Sada se pitaju šta će se dalje događati, ako kriza potraje - navodi Marković.


Loša vest iz Kragujevca nije crna samo za radnike fabrike Fijat automobili Srbija, već i za čitavu državu. Pre svega, FAS je samo prošle godine izvezao iz Srbije automobile vredne više od 1,5 milijarde evra i ubedljivo je najveći izvoznik iz Srbije.

Blizu 8.000 radnika je uposleno u auto-industriji, što u samom FAS što u još deset najvećih kooperanata od kojih su mnogi italijanske fabrike koje će u lančanoj reakciji morati da preispitaju svoje poslovanje u Srbiji u okolnostima kad sam Fijat smanjuje proizvodnju.

Fijat je potpisao i ugovore sa više od 30 manjih firmi širom Srbije koje treba da rade manje delove za njegove velike komponentaše. Koliko je FAS važan za Srbiju svedoči dovoljno podatak da je kompanija apsolutno nezamenljiva jer je prvi sledeći "veliki" izvoznik Naftna industrija Srbije sa 303 miliona evra.
 

Ugroženi i kooperanti

 

U samom Kragujevcu je napravljeno uz Fijatovu fabriku još osam fabrika koje prave delove za model 500L. Na matičnoj lokaciji Fijat automobila Srbija pogone su izgradili Manjeti Mareli egzost, koji proizvode sve verzije izduvnih sistema sa katalizatorima, zatim Džonson kontrols MM, koji pravi instrument table, enterijer, unutrašnje stranice i delove od plastike, Manjeti Mareli sa programom branika i spojlera, i Drakselmajer koji proizvodi elektroinstalacije. U slobodnoj carinskoj zoni Grošnica na samom rubu Fijatovog kompleksa smeštene su još četiri fabrike, koje proizvode sedišta, sklopove za šasije, gumene i plastične delove i gotove.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 18:02
НЕК ПУКНЕ И СРБИЈА ЈЕДНОМ,КАД СМО ОД ОВАКО БОГАТЕ НАШЕ ЗЕМЉЕ ДОЗВОЛИЛИ ЛОПОВИМА ДА НАС УН ИШТЕ И ДОВЕДУ ДО ТОГА ДА ЗАВИСИМО ОД ЈЕДНЕ ФИРМЕ,И ТО ТУЂЕ
Utorak 09.09.2014. 18:03
ZATVORITI ZASTAVU NE POKRETATI SMEDEREVO I SVE NA POLJOPRVREDU . PLODOVE POLJOPRIVREDE IZVOZITI U RUSIJU TO JE JEDINI ZDRAV PUT SRBIJE . ZASTAVA NIKADA NE BI KRENULA DA BANDITI IZ VLASTI NISU PLATILI ITALIJANIMA . DANAS SE VIDI DA SU TE PARE BAČENE U BUNAR . REALNO .
Utorak 09.09.2014. 18:02
DRZAVNI UGOVOR SA FIATOM POD HITNO JAVNO OBJAVITI !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online