Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 03.09.2014.
09:22
Beta A

Poskupljuje struja ("mora"), a hrana neće (za sada)

Imamo dobru i lošu vest. Dobra je da hrana neće poskupeti (bar ne do kraja godine), ali će zato računi za struju biti veći. Od kada i za koliko, čuće se... Nadležni ministar jedino kaže da je u pitanju minimalno poskupljenje (ma šta god to značilo).

Reč je o minimalnom poskupljenju struje: Ukoliko "Kolubara" i ostali ugljenokopi rade punim kapacitetom, Srbija neće morati da uvozi struju, tvrdi ministar Antić
 

"EPS mora da traži povećanje cene struje. Moguće je da će u narednom periodu biti korekcija cena struje, ali daleko niže od tih 30 odsto kako se govori u javnosti. Reč je o minimalnom poskupljenju struje", rekao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić za RTS.

Podsetio je da je procedura poskupljanja takva da Elektroprivreda Srbije (EPS) podnese zahtev Agenciji za energetiku Srbije, koja zatim razmatra i odobrava poskupljenje.

Struja u Srbiji je poslednji put poskupela u avgustu 2013, za 10,9 odsto za domaćinstva, a 12,8 odsto za privredu.

Ministar je najavio dodatne popuste za one koji redovno plaćaju račune za struju. Kako je pojasnio, ostaće popust od pet odsto za sve koji redovno plaćaju račune, a u planu je uvođenje dodatnog popusta za one koji smanje potrošnju u roku od tri meseca.

Antić je najavio mogućnost i povećanja besplatnih kilovat sati struje za socijalno ugrožene građane. Do sada su socijalo ugroženi imali pravo na do 250 kilovat sati struje besplatno mesečeno, a, po Antićevim rečima, "postoje slučajevi gde jako siromašni troše puno struje", zbog čega se planirana povećanje kvote besplatnih kilovata.

Samo da nam bude blaga zima

Ministar Antić je naveo da je "stres-test" pokazao da, ukoliko Rudarski basen "Kolubara" i ostali ugljenokopi rade punim kapacitetom, Srbija neće morati da uvozi struju. Rekao je i da će ispumpavanje vode iz poplavljenog kopa Tamnava - Zapadno polje RB "Kolubara" početi 10. septembra, a po tenderu rok da se taj posao završi je 90 dana. Dodao je da u podzemnom skladištu gasa "Banatski dvor" ima više od 450 miliona kubnih metara gasa što daje stabilnost u slučaju krize, ali da ti nije dovoljno da se obezbedi puna potrošnja u zimskim mesecima.

Da ne bude sve crno... Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković tvrdi da neće biti poskupljenja hrane.

Kaže da je stanje useva odlično, pa da nema razloga za poskupljenjem: Ministarka poljoprivrede
 

"Stanje useva je odlično, očekujemo odličan prinose svih ratarskih useva, i to nam garantuje stabilnost ponude na tržištu, a time i stabilnost cene", rekla je ministarka za RTS.

Dodala je da se očekuje 600 miliona tona ratarskih kultura, od kojih najviše šećerne repe i soje.

Ministarka je istakla da je rok za podnošenje zahteva za subvencionisane kredite za poljoprivrednike produžen za dva meseca, do 1. novembra, jer ima mnogo  zainteresovanih.

"Mi želimo da što većom produktuvnošću ostvarimo što bolji ekonomski rezultata", ukazala je ministarka poljoprivrede.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.09.2014. 09:34
Hrana poskupljuje svakodnevno, "odobrili" oni to. ili ne...Došli smo do toga da se kilogram bilo kog voća ili povrća kreće oko sto dinara...
Sreda 03.09.2014. 09:27
U europi su zabranili koriscenje jacih usisivaca a mi ih vise necemo ni koristiti kako izgleda.
Sreda 03.09.2014. 16:43
Ako poskupi struja, uvozićemo 'kumulatore iz Rusije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online