Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 10.06.2014.
14:30
Srna A

“EU vodi samodestruktivnu ekonomsku politiku“

Evropa, pod pritiskom SAD, ide protiv svojih ekonomskih interesa i stopira Južni tok - taj trend se zadnjih godina neumoljivo nastavlja: kriza u Libiji, Siriji, Iranu i sada spor sa Rusijom, navode analitički portali.

Analitičari tvrde da Evropa podleže pritiscima SAD i ide suprotno svojim ekonomskim interesima
 

Bugarski premijer Plamen Orešarski naredio je prekid izgradnje ruskog Južnog toka nakon teškog razgovara sa američkim senatorima, a ne zbog argumentacije Brisela.

I Srbija je zatim objavila da, verovatno, prekida rad na Južnom toku. Beogradu je dobro došlo popuštanje Bugarske da bi i sam skinuo sa leđa pritisak iz Brisela i Vašingtona - navode analitičari.

Srbija uvozi 2,5 milijarde kubinih metara gasa godišnje - većina toga stiže iz Rusije preko Mađarske i Ukrajine.

Južni tok je jedan od ekonomski i geostrateški najvažnijih projekata na teritoriju Evrope. Tim projektom Rusija zaobilazi Ukrajinu u dostavi gasa Evropi.

Nema sumnje da bi tim potezom Rusija uveliko ojačala, a i evropska zavisnost od ruskog plina bila bi još snažnija.

Takav scenario neprihvatljiv je za SAD. Urednik lista "Biznis nove Evrope" Ben Aris tvrdi da se Amerika igra rigidno za svoje interese.

S druge strane, Evropljani su vrlo pragmatični, traže jeftine i čiste energetske resurse, a Rusija to može omogućiti. Ali, Južni tok se ne uklapa u sadašnju politiku Vašingtona - navodi on.

Jedan broj političara, ali i političkih analitičara, postavlja pitanje zašto Stari kontinent često vodi samodestruktivnu ekonomsku politiku u službi geopolitičkih interesa SAD?

Sofija i Beograd teško mogu objasniti narodu odustajanje od ekonomski važnih projekata zbog vanjskog političkog pritiska. Bugarska uvozi čak 90 odsto energenata iz Rusije.

Jedini preostali evropski "buntovnik" je mađarski premijer Viktor Orban koji tvrdi da Južni tok nema alternativu - navode analitički portali.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.06.2014. 15:07
Žao mi Bugara zaista.Dobro su se držali.Na kraju im smrdljivi i izbezumljeni kauboji zapretili teškim ekonomskim sankcijama.Ej, članici EU!Ova naša bagra na vlasti jedva dočekala.Ona ne bi izdražala ni pritisak propalog Brisela.A Viktor Orban zaslužuje spomenik u Pešti još za života.Tako se brane nacionalni ekonomski interesi od hijena i lešinara.
Utorak 10.06.2014. 15:06
Srbiji treba južni tok da li dalje treba Evropi njihov problem. Sa JT:postali bi ENERGECKI sigurna država za strani ne kapital nego biznis tako bi se brzo razvili. PREDLAŽEM RUSIMA DA ISKLJUČE BUGARE GASOVOD NEKA POVUKU
Utorak 10.06.2014. 15:25
Све проблеме широм света су направили САД , НАТО и ЕУ.Дижу револуцију у сваку државу даби је сутрадан окупирали и купили предузећа за џабе.Добију и јефтину радну снагу.Дивљи запад жели да буде још више богатији .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online