Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 27.04.2014.
12:41
blic.rs A

Nova pravila za radnike

Novi zakon o radu, koji će se u skupštinskoj proceduri naći za dva-tri meseca, išao bi najviše na štetu radnika koji dobiju otkaz, a imaju puno godina staža. Jer, ukoliko izgube posao više neće, recimo, moći da računaju na veliku otpremninu.

Novi zakon, nova pravila za radnike (i poslodavce)

Radna grupa sačinjena od predstavnika poslodavaca, sindikata i Ministarstva rada prethodna dva meseca usaglašavala je detalje novog zakona o radu. Uspeli su da usaglase način isplate otpremnina, rada na određeno vreme i razloga za definisanje otkaza.

Za ostala rešenja nisu mogli da se usaglase, pa će konačni sud imati, verovatno, direktno Vlada. Kod načina isplate minimalnih zarada ne postoji saglasnost jer sindikati smatraju da minimalna zarada ne može biti ispod nivoa minimalne potrošačke korpe, dok su poslodavci protiv.

Izvor “Blica” kaže da još veće razlike postoje u stavovima članova radne grupe o kolektivnom ugovoru. - Sindikati neće odustati od zahteva da se potpisan kolektivni ugovor sa jednim udruženjem, recimo poljoprivrednika, odnosi na sve ostale poljoprivrednike.

Poslodavci su izričito protiv. Pritom nije moguće da jedan čovek u Vladi preseče, jer se kolektivni ugovor tiče nekoliko ministarstava - kaže naš sagovornik.


Bolovanje i minuli rad

Naknada za vreme bolovanja obračunavaće se kao do sada, na osnovu proseka poslednje tri zarade umanjene za 35%. Zakonski minimum za minuli rad ostaće 0,4% zarade po godini staža.

Otkazi

Novo rešenje:Jedina novina je da će detalji o otkazu biti definisani zakonom o radu a ne poslovnikom preduzeća.

Stari zakon: Otkaz se dobija ako radnik ne ostvaruje rezultate, krši radnu disciplinu, zloupotrebi pravo na bolovanje,... Radnik koji dobije otkaz a potom tuži firmu i dobije spor, dfobijao je sve zaostale plate za vreme suđenja.

Rad na određeno vreme

Novo rešenje: Ugovori na određeno vreme bili bi ograničeni na dve godine. Poslodavcu je zabranjeno da zaposli novog radnika na mesto koje je upražnjeno zbog isteka ugovora.

Stari zakon: Ugovori na određeno vreme trajali su najviše godinu dana.

Minimalne zarade

Novo rešenje: Minimalna zarada bi se utvrđivala jednom godišnje - u oktobru za narednu godinu.

Stari zakon: Minimalna zarada se utvrđivala dva puta godišnje. Po poslednjem obračunu je iznosila 115 dinara po radnom satu.

Otpremnine

Novo rešenje: Poslodavac je dužan da plati otpremninu samo za godine staža provedenih u njegovoj firmi. Kod kupovine preduzeća, novi vlasnik mora isplatiti otpremninu preuzetim radnicima za godine staža u kupljenoj firmi.

Stari zakon: U slučaju otkaza, poslodavac je radnicima isplaćivao otpremninu za sve godine staža.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.04.2014. 13:31
radnici su odavno bez posla.na sceni su jos jedino paraziti.
Nedelja 27.04.2014. 13:07
Ovo se odnosi na radnike ? A GDE SU RADNICI ? Ako se misli na kladionice , kockarnice , banke , pekare to jedino "radi" u SRBIJI . JEDNO JE SIGURNO OVA VLADA DONOSI SIGURNO ZLO OBIČNOM ČOVEKU .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online