Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Petak 07.03.2014.
15:03
N. S. Preradović - Vesti A

Vučićev kredit čudo neviđeno

U finišu predizborne kampanje, Vlada Srbije je pobedonosno objavila da je od bogatih Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila milijardu dolara kredita. Javnosti je uzimanje novog zajma predstavio prvi potpredsednik Aleksandar Vučić ističući kako će Srbija zahvaljujući ovom sredstvima uštedeti 300 miliona evra, a kako je moguće zaduživati se, a pritom štedeti objasnio je ministar finansija Lazar Krstić.

Bratski zajam: Aleksandar Vučić sa Mohamedom bin Zajedom
 


- Reč je o kreditu u visini od milijardu američkih dolara, na deset godina uz nominalnu kamatnu stopu od dva odsto. Otplata kamate počeće šest meseci posle povlačenja novca, a glavnica tek posle 10 godina. Srbija će na ovaj način, na godišnjem nivou uštedeti po 40 miliona dolara, odnosno oko 400 miliona dolara za deset godina, ili 300 miliona evra - pojasnio je Krstić.


On je dodao da bi Srbija u svakom slučaju morala da uzme kredit od milijardu dolara za finansiranje deficita, ali kod svih drugih poverilaca kamata bi bila između šest i sedam odsto.


- U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko taj novac dao iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet - istakao je ministar finansija.

Vratićemo najgore dugove!

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zahvalio je na pomoći svima koji su je pružili za sklapanje tog aranžmana, pre svega predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, a zatim i svim članovima Vlade i ministru Krstiću.
- Nikada ništa ovako povoljno nismo dobili. Na ovome smo na godišnjem nivou uštedeli trećinu onoga što prikupimo solidarnim porezom. Srbija nikada ranije nije dobila povoljniji kredit koji ćemo iskoristiti za vraćanje najgorih dugova, a da će deo biti uložen u podsticanje privrede - pohvalio se Vučić.

Srbija će povući novac u jednoj tranši, onda kada na to bude spremna i kada se stvore zakonski uslovi, što znači da je potrebno da to ratifikuje parlament posle izbora. Posebno je važno, kako je rekao ministar finansija, što nisu postavljeni nikakvi uslovi za trošenje tog novca, a Vlada Srbije će odlučiti koji način je najcelishodniji da se kredit iskoristi.


- Deo novca će nam omogućiti da uspostavimo ekonomsku politiku koja će nam pomoći da prebrodimo socijalni efekat krize i da damo zamajac stranim i domaćim investitorima - najavio je Krstić.


Rekao je da ovakve stvari ne treba gledati sa dozom sumnje, jer one proizlaze iz dobrih političkih odnosa dveju vlada, ali i ličnih odnosa.


- I ja sam bio skeptičan, ali sada sa ove pozicije vidim da svega toga ne bi bilo da ne postoji poseban odnos između dve vlade - istakao je Krstić.


Ekonomista Ljubomir Madžar u izjavi za "Vesti" kaže da je iznenađen i da je ovaj kredit nešto "dosad neviđeno u finansijskim transakcijama".


- Bilo je reči od tri milijarde evra kredita, ali iznenađen sam i ovom jednom koju su nam Arapi pozajmili. Uslovi pod kojima su dali kredit su veoma povoljni, pa sam i skeptičan i začuđen. Kakav motiv imaju Ujedinjeni Arapski Emirati da Srbiji daju kredit uz tako povoljnu kamatnu stopu? Transakcija nije dovoljno transparentna pa se bojim da li možda nema tajnih odredbi u celom ovom poslu - pita se dr Madžar.


Prema njegovim rečima čudi obrazloženje ministra finansija Lazara Krstića da na ovakve stvari ne treba gledati sa sumnjom.

Malo da zakrpi budžet

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže da je kredit izuzetno povoljan, ali na žalost nedovoljan.
- Srbija je ranije uzimala kredite po kamatnoj stopi od 5,5 do 7,25 odsto, tako da je ovaj kredit jako povoljan. Ali on ne može da zakrpi ni polovinu deficita u budžetu Srbije za ovu godinu. O servisiranju dugova da i ne govorimo - kaže Ćulibrk.

- Dobri politički odnosi ili još čudnije dobri lični odnosi nisu dovoljni da se odobravaju povoljni novčani krediti. Možda je tako bilo u vreme Tita, ali danas definitivno toga nema - kategoričan je dr Madžar. - Srbija je nažalost u veoma teškoj ekonomskoj poziciji i stoga se "kreditu u zube ne gleda" i sve se radi po principu "daj šta daš".


Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja kaže da je kredit koji smo uzeli od UAE izuzetno povoljan.


- Uslovi pod kojima smo uzeli zajam su više nego povoljni. Da li postoji nešto što druga strana traži zauzvrat u nekim drugim poslovima to ne znamo. Naša zemlja je u izuzetno teškoj poziciji i ovim kreditom "kupuje vreme". Mi nismo u situaciji da možemo nešto da tražimo i da birkamo, nego moramo da zajmimo - kaže Đogović.


Prema njegovim rečima nezaposlenost kod mladih do 24 godine u Srbiji je dostigla neverovatnih 49,1 odsto, a u dobi od 25 do 34 godine iznosi 28,1 odsto. Stoga, podvlači ovaj ekonomista, Srbija mora što pre u reforme, da ne bi zaigrala "grčki sirtaki".


Mlađen Kovačević, ekonomista kaže da kredit od Arapa jeste povoljan, ali je i ovaj stručnjak sumnjičav.


- Ekonomski stručnjaci i poslovni ljudi koji su sarađivali sa Arapima kažu da je svaki njihov dolar velik kao kuća i da se ne odlučuju lako za zajmove. Ne znam šta je posredi, pričalo se o njihovoj nameri kupovine poljoprivrednih kombinata, ali to se sve utišalo. Da li će i njima dozvoliti kao građanima EU da za par godina kupuju našu zemlju pod istim uslovima kao i srpski građani ostaje da se vidi - pita se dr Kovačević.
 

DS: Još jedna prevara!

Uzimanje zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata oštro kritikuje jedino opozicija.
"Kredit od UAE predstavlja još jednu prevaru Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke koja Srbiju sve brže vodi ka bankrotstvu", saopštili su iz Demokratske stranke.
Ta stranka je navela da je Srbija, "umesto obećanog kredita od tri milijarde evra, dobila najavu kredita od milijarde dolara, sa uslovima koji su duplo lošiji nego što je prethodna vlada dobijala od Svetske banke".
- Nesposobnost SNS dovela je u pitanje i redovnu isplatu zarada, penzija i socijalnih davanja. Prevare SNS su izjavom odlazećeg prvog potpredsednika Vlade dostigle vrhunac, a njihovu cenu će ponovo plaćati građani Srbije - istakla je DS u saopštenju.

Sve veća opasnost od bankrota!

Spoljni dug Srbije je na kraju oktobra 2013. godine iznosio 25,5 milijardi evra ili za 0,8 manje nego krajem decembra 2012. godine. Na prvi pogled to je ohrabrujuća informacija, ali ako se zna da je u odnosu na stanje iz 2001. godine ukupan spoljni dug porastao za čak 2,3 puta, onda zaista nema razloga za optimizam, naprotiv. Naime, odnos spoljnjeg duga i bruto domaćeg proizvoda već je dostigao nivo od oko 83 odsto, što ukazuje da je Srbija visokozadužena zemlja.

Hoće li biti manje prosjaka: Slika sa beogradskih ulica
 


Veliki problem je što Srbija mora da servisira dug odnosno otplaćuje prispele kreditne obaveze, a samo u ovoj 2014. godini one će prema rečima Milana
Ćulibrka iznositi oko 3,5 milijardi evra.


Situaciju dodatno otežava i činjenica da su krajem novembra 2013. godine ukupne devizne rezerve iznosile 11,5 milijardi evra, što je za 3,7 odsto niža vrednost nego u istom periodu 2012. godine. Do smanjenja deviznih rezervi došlo je zbog izmirivanja ranije preuzetih kreditnih obaveza.


Posebno zabrinjava dinamika zaduživanja javnog sektora čije su obaveze na kraju 2012. godine iznosile 12,2 milijarde evra, a u oktobru su narasle na 12,7 milijardi evra. To znači da se država sve više zadužuje kod inostranih kreditora, što povećava opasnost od bankrotstva. Dug Srbije za čak 2,2 odsto nadmašuje vrednost izvoza naše zemlje.

POVEZANE VESTI

Petak 07.03.2014. 15:15
Od Emirata nije stigao ni jedan jedini dinar. Aleksandar Vucic je samo gomila praznih reci i po tom je ubedljivo prevazisao sve svoje prethodnike. Obecavao je Vucko u prosloj kampanji da ce zaposliti Beograd a nezaposlenost nikad veca nego sada. Jos je izasao i otvoreno rekao posle toga 'Sami trazite posao, sta cekate da vas ja zaposlim?' Dakle ispada da mi njemu svojim glasovima treba da obezbedimo posao onda kada on to od nas trazi, a kada mi njemu zatrazimo daleko skromniji, on nama tada poruci da nas ne poznaje i da se snalazimo sami. I sad opet izlazi u kampanju sa istom parolom - 'Zaposlicu Beograd'. Pa ovo je neverovatno, pa jel cemo i opet da dokazemo da imamo memoriju zlatne ribice?
Petak 07.03.2014. 15:25
Ovaj lik koji vodi nasu napustenu i iskoriscenu zemlju i narod ima pakleni plan koji se zasniva u preobracanju hriscanskog centra evrope u arapsku kulturu. Nasa borba za opstanak mora da pocne sa svrgavanjem i ponistenjem svih ugovora ukljucujuci jat-ovo preuzimanje koje je kriminalno i vodi ka unistenju jedine kompanije koja ima svetski karakter/autenticnost. Arapin koji obecava avijone-kamione je samo zainteresovan za Srbsku Zemlju koju ce da pretvori u evropsku-monsanto emperiju snabdevaca genetskog zita i soje. Svi ugovori su direktan napad na Srbski Narod i buduce generacije ako ih uopste bude....
Petak 07.03.2014. 16:01
Јети из Фекетића у народу познатији као пицоуст заборавио је па више и не спомиње своје врле саветнике: Строс Кана Гузенбауера Фратинија Вероватно су завршили посао па је све ово што се дешава у земљи Србља последица њихог САВЕТНИЧКОГ рада.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online