Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Četvrtak 16.01.2014.
12:39
J. Arsenović - Vesti A

Od dijaspore sve manje para

Dijaspora ne može biti pokretač promena u Srbiji, niti je to njen zadatak, a finansijska pomoć koja kroz doznake pristiže rodbini kontinuirano će da pada. Druga generacija ima slab emotivan odnos prema matici. Ona se asimilirala i za 10 do 20 godina doći će do obrnutog procesa. Dok je prva generacija iseljenika ulagala u Srbiju, druga generacija će nekretnine svojih roditelja u otadžbini prodavati, a dobijeni novac investirati u inostranstvu. Kako dijaspora stari, a život poskupljuje, dijaspora će sve više štedeti.

Utanjili novčanici iseljenika
 

Ovako odnos dijaspore i matice u budućnosti analizira prvi čovek nemačkog Mekdonaldsa Branislav Knežević. U suštini poručuje vlastima u Srbiji - nemojte u budućnosti baš mnogo da se uzdate u novac srpskih iseljenika.


Jedan od najuspešnijih Srba u korporativnom upravljanju koji, kako je otkrio za "Vesti", uskoro treba da pređe na novu funkciju u Austriju, smatra da je za Srbiju od ključne važnosti da se okrene razvoju stanovništva, da se porodice u proseku ne svode na jedno i po dete.

U Uniji za jeftinije pare

Nezgodno je kritikovati aktuelnu srpsku vladu koja je tek godinu i po dana na vlasti, ali može da se kaže da u poslednjih 12 godina Srbija zaista plaća previsoku cenu, i na ekonomskom i na političkom terenu. Ulazak u EU je stvar pregovora. To nisu samo politički već i ekonomski pregovori. Mi možemo pod mnogo boljim uslovima, sa mnogo boljim kamatama, sa boljim kreditima da uđemo u EU. Možemo postati deo Unije, što bi se reklo, za jeftinije pare, kaže Knežević.

- Mi pričamo o padu bruto društvenog proizvoda, a ne pričamo o tome da je opalo stanovništvo, a bez stanovništva nema razvoja društva. Druga stvar koju treba da shvatimo je da Srbija nije industrijska zemlja. Njena budućnost su ulaganja u malu privredu, u manufakturu i poljoprivredu, kao što je to učinila Italija. Država novac treba da umesto u potrošnju uloži u investiranje, da ne kupuje stare tehnologije već da ulaže u razvoj novih tehnologija i obnovljivih izvora enrgije - kaže Knežević.


Za razliku od domaćih biznismena koji neretko umeju da kritikuju srpske radnike prebacujući im nerad i zabušavanje, Knežević je uveren da naši ljudi nisu vredni samo u inostranstvu.


- Ključna je organizacija posla. Srbi su vredan narod. Znamo dobro da radimo i dobro smo školovani. I u Srbiji Srbi su vredni radnici, ali nemaju dobru organizaciju - kaže predsednik Zapadne divizije evropskog Mekdonaldsa, koji samo u Nemačkoj upošljava 65.000 radnika i ostvaruje godišnji promet od oko pet milijardi evra.


Na pitanje "Vesti" koju bi sposobnost iz Nemačke preneo u Srbiju, odgovara: "Preciznost, poštenje i radinost".

Dačićeva "bukvica" zaparala uši

Knežević koji je u Beogradu nedavno učestvovao na poslovnoj konferenciji "Srbija i dijaspora" priznaje da mu nije bilo prijatno kada je premijer Dačić očitao bukvicu dijaspori da ne savetuje vlast da ne hrli u EU, dok ona živi i radi u zemljama bogate Unije.
- Moram da priznam da mi je to zaparalo uši. Jedino što se nadam da je pomislio - nemojte da nam dajete velike savete. Svi smo svesni da je u Uniji organizacija bolja i da je dobro za Srbiju da bude deo Unije da bi se promenili zakoni i napravili uslovi za ekonomsku stabilnost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.01.2014. 12:57
Nisam do kraja citao,ali moram da prokomentarisem glup naslov na fotografiji...Nije se nama novcanik istanjio vec udebljao i dosli smo pameti kao i generacije koje su rodjene ovde skolovane i sa pametnim glavama,a ne kao one od mame i tate,koji su pravili i pravili da bi se misevi sad setali dole.To najnovija generacija nece sebi dozvoliti da baca novac vec ce ga investitati tamo gde je i najsigurnije,sigurno je da to Srbija nece biti nikad...
Četvrtak 16.01.2014. 13:22
Na emotivnom planu, dijaspora se nije ništa promenila. Svaki srbin voli svoju Srbija, ma kakva da je ! Ali treba priznati da dijaspora nikada nije bila poštovana i smatrana.i svi gledaju kako da je pokradu : od autoputske naplatne rampe do penzijskog fonda , od prodavačice do saobraćajca...itd... Kada vidite stranu tablicu,u Srbiji, prva misao je "kako da ga prevarim " !
Četvrtak 16.01.2014. 16:30
Dijaspora je pare slala svojoj porodici i rodbini... I, pretpostavljam, da će slati i dalje... Msm - što se mene lično tiče - nit rod nit' pomozi Bog... al' me oduševljavaju "zemljaci" koji su oduševljeni inteligentnim potomstvom koje "perfektno" govori Srpski u švapskom okruženju... a dozvoliće da im matica izumre u bedi ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online