Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 13.12.2013.
17:18 >> 18:42h
Beta A

Odnosi Srbije i Rusije podignuti na novi nivo

Međuvladin Komitet za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije zaključio je na sednici u Beogradu da su odnosi te dve države podignuti na novi nivo, kao i da su ostvareni uslovi za dalji napredak saradnje.


Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević ocenio je da su ekonomski odnosi sa Rusijom približeni nivou političkih odnosa, koji prema njegovim rečima "nikad u istoriji nisu bili bolji".

Slede nova ulaganja u rafineriju u Pančevu

Naftna industrija Srbije počeće 2014. godine ulaganje u drugu fazu modernizacije rafinerije nafte u Pančevu, najavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak. Novak je rekao da NIS planira da uloži 1,5 milijardu evra u Srbiju u
naredne tri godine. Ruski ministar je naveo da je u prvoj fazi modernizacije rafinerije u Pančevu uloženo više od 500 miliona evra. Novak je najavio i da će NIS investirati u izgradnju elektrane u Pančevu koja će da proizvodi i toplotnu i električnu energiju

"Iza nas stoji vrlo uspešna godina. Mi smo u proteklom periodu do kraja doveli nekoliko vrlo važnih projekata, od kojih je svakako najvažniji gasovod Južni tok", rekao je Bačević novinarima u Vladi Srbije i istakao da između dve države "nema otvorenih pitanja".

On je dodao da su za godinu dana rada Komiteta realizovana dva kredita sa Ruskom Federacijom, od kojih je jedan namenjen pokrivanju prošlogodišnjeg budžetskog deficita, a drugi razvoju železničkog saobraćaja u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u tom periodu takođe je smanjen i deficit u trgovini sa Rusijom, a robna razmena je porasla za 13,5 odsto.

Bačević i ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, kao kopredsednici Komiteta, potpisali su protokol sa današnjeg zasedanja, kom su prisustvovali i ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Bačević obećava ruske investicije

Ministar rudarstva Srbije Milan Bačević izjavio je da su u proteklih godinu dana u Srbiji započete ruske investicije vredne više od dve milijarde dolara.

Bačević je rekao da se očekuje da ruske kompanije, pored energetike, ulažu u rudarstvo, geologiju, poljoprivredu, trgovinu, turizam i obrazovanje u Srbiji.

Srpski ministar je rekao da je na današnjem sastanku međuvladine komisije
za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije dogovoreno mnogo novih projekata, posebno u oblasti saobraćaja. Kako je naveo, srpska i ruska strana su razgovarale o proširenju trgovinskih preferencijala za plasman srpskih proizvoda u Rusiju, a
posebno šećera, sira i duvana.

Srpski ministar je, između ostalog, ocenio da su razgovori Srbije sa Briselom "teški, mukotrpni i isrcpljujući", ali je dodao da uvek postoje prijatelji na koje Srbija može da se osloni.

"Mi danas pričamo o Rusiji, a sutra ćemo o Kini", rekao je Bačević.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.12.2013. 08:53
Milan Bačević je vrhunski stručnjak u svojoj oblasti i veliki patriota, dobar političar i diplomata. Svaka mu čast! Sve dok je on ministar ne sumnjam da će Srbija biti na dobrom putu! 179 ruskih firmi ulaže u Srbiju. Nove investicije stizu sa istoka, a za njih, za razliku od uslovljavanja zvanicnika EU, ne moramo da trpimo kojekakve ucene…
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online