Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 02.12.2013.
00:13
Vestinet.rs A

"Lažu da nafta nestaje - ona je večna!"

Vilijam Engdal, autor knjiga "Vek rata: Anglo-američka naftna politika i novi svetski poredak" i "Seme uništenja: geopolitika genetski modifikovane hrane i globalno carstvo", tvrdi da su priče o nestašici nafte – lažne.

"Nafta i prirodni plin su obnovljivi izvori! Ali da se to zna, nafta ne bi toliko koštala"
 

Vilijam Engdal, koji je nekada verovao da su izvori svetske nafte ograničeni i da bi mogli nestati već 2050. godine, napisao je novu knjigu ("Mitovi, laži i ratovi za naftu") u kojoj tvrdi da su priče o nafti kao fosilnom gorivu i priče o nestašici nafte čista izmišljotina. Tu priču su izmislili uobičajeni Engdalovi krivci – banke, korporacije, velike naftne kompanije i moćne porodice poput Rokfelera.

- To je uostalom na samrtnoj postelji i priznao M. King Hjubert, tvorac teorije o oskudnosti nafte na čijim su tezama počivale sve kasnije pretpostavke. To da nema nafte, to je dogma. Počiva na teoriji da su mrtvi dinosaurusi, odnosno da su njihovi ostaci ušli duboko u tlo, negde čak i 20 kilometara pre 50 miliona godina i da su se s njihovim ostacima dogodile neobične transformacije od kojih je nastala nafta, rekao  je Engdal u intervjuu za Globus, navodeći da su Rusi za vreme Drugog svetskog rata došli do spoznaja da nafta nije fosilnog porekla.

Priče o ograničenoj količini nafte na svetu potrebne su, tvrdi Engdal, zbog naftnih giganata koji tako mogu podizati cene.

- Henri Kisindžer je rekao: ako kontrolišete naftu, kontrolišete cele države, pa i čitav svet. Zato je teorija o fosilnom gorivu komplementarni deo takve politike. Rusi su dokazali da nafta potiče iz zemljinog jezgra, da se nalazi u samom njenom središtu. Tokom miliona godina razdvajanja zemljine površine i tektonskih preslaganja otvorili su se kanali kojima je nafta krenula prema gore, prema površini, pod velikim pritiskom i zbog visoke temperature u unutrašnjosti zemlje. Tim kanalima ona negde dolazi brže, negde sporije. Ali, ima je svugde. Nafte ima. Ona ne nestaje ni presušuje, nego se samo u nekim slučajevima prebrzo crpi jer treba pričekati da dođe novi mlaz, kazao je Engdal i naglasio nešto mnogo bitno:

- Nafta i prirodni plin su obnovljivi izvori! Ali da se to zna, nafta ne bi koštala 120 dolara po barelu, zaključio je Engdal, koji smatra da bi realna cena trebala biti 70 do 75 dolara po barelu.

Ponedeljak 02.12.2013. 07:21
Америка=сотона!
Ponedeljak 02.12.2013. 07:25
Vrlo interesantno...
Ponedeljak 02.12.2013. 16:12
Како то да неки извори пресушују.И нема ту више нафте.Како то да и после 10-15 година се не обнови на том месту. Али теорија је занимљива.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online