Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.11.2013.
16:14
Beta A

Rusi koji su gradili i revitalizuju HE "Đerdap 1"

Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je danas sa ruskom kompanijom Silovije mašini dopunu ugovora o revitalizaciji agregata na Hidroelektrani "Đerdap 1" kojom se omogućava nabavka dodatne opreme i završetak posla do 30. aprila 2018. godine.

HE Đerdap iznutra

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović je prilikom potpisivanja dokumenta rekla da je pred energetikom Srbije i EPS-om sjajna budućnost ukoliko bude znala da iskoristi sve prilike.

"Ovo je početak. Pred Srbijom su ozbiljni projekti koji treba da se rade u energetskom sektoru. Verujem da ćemo imati prilike da postavimo kamen temeljac za nove objekte", kazala je Mihajlovićeva.

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da bi u prvom kvartalu 2014. godine moglo da se zna koje kompanije će biti partneri za izgradnju nove hidroelektrane na Dunavu - "Đerdap 3".

Mihajlovićeva je novinarima rekla da za taj projekat ima dosta zainteresovanih kompanija među kojima su i iz Rusije i Kine. "Sve je još u domenu razgovora, zna se da postoji potreba i da planiramo da to radimo", rekla je ministarka.

Ona je naglasila da pre nego što se donesu odluke o gradnji "Đerdapa 3" mora da se razgovara i sa susednim zemljama i da se urade neophodne studije.

"Srbija mora da se vrati na pozornicu Evrope, kao zemlja koja izvozi električnu energiju. Ne postoji nijedan razlog da to ne uradi. Duboko verujem da ćemo graditi još jedan objekat na Đerdapu", rekla je Mihajlović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović je kazao da je zahvaljujući HE "Đerdap 1" pozicija EPS-a na tržištu veoma jaka, pošto proizvodi jeftinu i čistu energiju. Obradović je istakao da će završetkom revitalizacije svih šest agregata u "Đerapu 1" biti povećana snaga za 66 megavata.

"Energija uložne u revitalizaciju nas obavezje da iskoristimo dodatnu snagu i sve to pretočimo u profit EPS-a koji će biti prosleđen vlasniku preduzeća – Vladi Srbije", rekao je Obradović.

On je naglasio da je Vlada još prosle godine naložila EPS-u da krene u sistemske i duboke promene, što je započeto jer je stabilizovan finansijski sistem tog javnog preduzeća koje ulazi spremno u novi zimski period.

Direktor HE "Đerdap" Goran Knežević je kazao je da je dopuna ugovora o revitalizaciji potpisana pošto je u aprilu istekao ugovor o poravnanju potraživanja Srbije i Rusije, na osnovu kojeg je dogovorena revitalizacija, a preostalo je neiskorišćeno 22 miliona dolara. Dopunama ugovora je omogućeno da se nabavi dodatna oprema vredna 16 miliona dolara i da se čitav posao završi po prvobitno ugovorenoj ceni.

Knežević je kazao je da je 2009. počela revitalizacij HE i do sada su urađena dva agregata, a radovi se izvode na trećem od ukupno šest agregata. Ukupan vrednost radova na revitalizaciji je 216,6 miliona dolara, od čega je 156 miliona deo ugovara sa ruskom kompanijom, a 60,6 miliona vrednost radova koje će da obavi sama HE "Đerdap".

Revitalazacijom se produžava radni vek agregata za 40 godina, a prvi agregat HE "Đerdap" je pušten u rad 1970. godine. U izgradnji te HE ečestvovala je ruska kompanija Silovije mašini. HE "Đerdap" godišnje proizvodi pet milijardi kilovat sati struje i najveći je takav objekat u jugoistočnoj Evropi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online