Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 16.10.2013.
14:04
Beta A

"Povlastice Hrvatskoj atak na budžet Srbije"

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić izjavio je da je odluka da Hrvatska izvozi cigarete u Srbiju po povlašćenim carinama "atak na budžet Srbije" i suprotna je svim regulativama koje postoje u okviru CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini i pravilima Evopske unije.

Foto: Ilustracija
 

Ljajić:Još nema dogovora o uvozu cigareta iz HR

Ministar spoljne i unutrašnje
trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljaljić rekao je da
još nema konačnog dogovora sa Evropskom unijom o poreskoj stopi za uvoz cigareta iz Hrvatske, ali da su pregovori u završnoj fazi. "Ne kažem da su nam velike šanse da izdejstvujemo neki sporazum koji
je u potpunosti u našu korist, ali ćemo se do kraja boriti za što
povoljniji sporazum", rekao je Ljajić u Skupštini Srbije odgovorajući na pitanje poslanika opozicione DSS Dejana Mihajlova. Ljajić je rekao da Srbija od EU traži da se omogući da Hrvatska ukine sve vancarisnke barijere koje su postojele u izvozu cigareta iz
Srbije. "Sada ćemo moći da izvozimo cigarete u Hrvatsku bez carina i kvota, a do sada je carinaska topa bila 38 odsto. To jeste pogodnost koju smo dobili", istakao je ministar trgovine.

Evropska komisija je pozdravila odluku Srbije da za hrvatske cigarete zadrži istu poresku stopu koja je važila dok je Hrvatska, sada članica Evropske unije (EU), bila potpisnica sporazuma CEFTA.

Ševarlić je agenciji Beta kazao, da je ta odluka još jedan primer neodgovarajućeg odnosa EU prema Srbiji u procesu pridruživanja, kao i diskreditovanje investitora koji su ulagali u osnivanje firmi i razvoj tog sektora prerađivačke industrije u Srbiji.

"Posebno je zabrinjavajuće da po osnovu takve saglasnosti, Srbija nije dobila nikakve zauzvrat koncesije sa Hrvatskom", kazao je on.

Prema rečima Ševarlića, ova odluka će uticati i da investitori na teritoriji Srbije ubuduće "razmisle dobro da li će ulagati u sektore u kojima će pod pritiskom EU neke države moći da ostvaruju položaj koji nije predviđen međunarodnim CEFTA sporazumom i koji nikada do sada nije bio primenjivan".

"Od značaja je i to što je duvan izuzetno osetljiv proizvod, akcizna roba. Umanjenje prihoda po osnovu akciza atak je na budžet Srbije u značajnom iznosu i pitanje je koje sve socijalne grupe u zemlji treba da u narednom periodu snose teret interesa pojedinih povlašćenih inostranih kompanija iz sadašnjih zemalja članica EU", kazao je Ševarlić.

BAT razmatra odluku o uvozu cigareta iz EU

Duvanska kompanija Britiš amerikan tabako (British American Tobačo, BAT) saopstila je da još razmatra kako će odluka Srbije da prihvati uvođenje kvota na
uvoz cigareta poreklom iz Evropske unije uticati na njeno poslovanje. U saopštenju dostavljenom Beti navodi se da BAT u potpunosti podržava proces evropskih integracija Srbije i da je svesan "političkih pritisaka kojima je Vlada Srbije bila izložena da prihvati kvotu na cigarete porekom iz EU".

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 14:06
Ništa novo . Na čelu Srbije su JAJARE I IZDAJNICI koji sve rade da ZAGORČAJU ŽIVOT običnim ljudima .
Sreda 16.10.2013. 16:28
E da su to jedine povlastice srbo-katolickoj Hrvatskoj ...
Sreda 16.10.2013. 16:29
ne vidim zašto je problem oko ovih "povlastica" za HR. U Hr je teška ekonomska situacija i u redu je da Srbija kao dobar susjed pokušava doprinjeti da HR što prije izađe iz te krize.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online