Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 24.09.2013.
09:49
RTS A

Zavičaju poklonio fabriku vode, ali...

Beograđanin Radojko Milinković želi da pomogne razvoj svog zavičaja (Tometino Polje kod Divčibara), pa tamo gradi fabriku vodu. Fabričku zgradu je podigao za šest meseci i to bez pomoći države i lokalne samouprave, ali zato uz tromu administraciju - samo na papire je čekao tri godine (u nedođiji mu je bio potreban čak i regulacioni plan područja?!).

Beograđanin Radojko Milinković želi da pomogne razvoj svog zavičaja (Tometino Polje kod Divčibara), pa tamo gradi fabriku vodu
 

Fabrika vode na Tometinom Polju gradi se na nadmorskoj visini od 800 metara (najviša tačka u selu podno Maljena), na imanju površine 43 hektara.

Na ovom prostoru nedirnute prirode, pronađeni su bogati izvori. Analize u Srbiji i Nemačkoj su potvrdile da je voda magnezijskog tipa i sa procentom natrijuma manjim od čuvene francuske vode Evijan. Milinković je tada odlučio da sopstvenim sredstvima tamo izgradi fabriku!

Fabrika usred nedođije. Fali samo put za distribuciju
 

Umesto podrške države suočio se sa tromošću administracije i "naduvanim" cenama domaće opreme i usluga. Iskusni privrednik nije se dao prevariti. Opremu je kupio u Kini odakle su došli i monteri.

"Da nije Kine i Kineza ne bismo mogli da napravimo fabriku vode na ovom brdu.Kinezi opremu montiraju po devet puta nižoj ceni. I opremu smo kupili u Kini jer je osam puta jeftinija nego u domaćoj prodaji", priča Milinković, koji je finansirao izgradnju trafo stanice i dva kilometra dalekovoda.

Šta još fali? Put!

Država, kao ni lokalne samoprave u Požegi i Milanovcu, na čijim teritorijama je njegov posed, ni sa drugim infrastrukturnim objektima nisu pratili ovog investitora.

"Otišao sam iz ovog kraja kao đak pešak. Uspeo u svetu, zaradio nekakav novac, uložio sam ovde u fabriku vode. Najveći problem mi je put, zato što nema ovde puta i ne možemo plasirati robu nigde", kaže Milinković.

Asfaltni put je potreban fabrici da bi voda iz ovih krajeva krenula u svet. Potreban je i za 300 stanovnika Tometinog Polja. On bi omogućio i razvoj turizma, jer bi onda Radojko Milinković izgradio hotelski kompleks i zaposlio još meštana.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.09.2013. 10:02
ali... administracija srbistana je neumoljiva.... i baš sad se našao "neki" tamo preduzetnik da pokuša nešto normalno u srbistanu ? taman kad se administracija taman fino okoštala i začaurila u svom neradu i glupostima.. ajte molim vas...
Utorak 24.09.2013. 10:17
Trebo je Tomi da odnese kilo rakije i zavrsi poso ;)
Utorak 24.09.2013. 11:21
VODA, VODA, VODA!!!!!!!!!! Zbog vode se ratovi vode.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online