Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 31.08.2013.
15:34
Beta A

Srpska zemlja u stranim rukama za 4 godine?

Srbija planira da zatraži da se period tokom koga stranci ne mogu kupiti poljoprivredno zemljište produži na još osam godina, po isteku četiri godine primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Stranci zainteresovani za ukruljene parcele
 

Razmatraju se mere ograničenja vlasništva poljoprivrednog zemljišta, a u toku su pripreme za razgovor s Briselom, kako bi se produžio rok tokom koga stranci ne mogu kupiti poljoprivredno zemljište.

"Pokrenuli smo inicijativu da Srbija, kao i naše kolege iz Hrvatske, podnese zahtev da osam godina posle isteka četvorogodišnje primene SSP-a stranci ne mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji", navodi se u pisnom odgovoru koje je EurAktivu dostavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Ranije je bilo saopšteno da je pokrenuta inicijativu da Srbija podnese zahtev da osam godina posle ulaska u EU stranci ne mogu da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji.

SSP-om je predviđeno da Srbija u roku od četiri godine od stupanja na snagu tog sporazuma omogući državljanima EU da stiču pravo svojine na nepokretnosti, uključujući poljoprivredno zemljište. Taj rok počinje da teče sutra, 1. septembra, kada na snagu stupa SSP.

Ministarstvo je navelo da radna verzija novog Nacrta zakona o poljoprivrednom zemljištu nije usklađena sa odredbama SSP-a koje regulišu prava svojine na nepokretnosti. U ministarstvu ističu da sada postoji interesovanje stranaca za kupovinu poljoprivrednog zemljišta i ocenjuju da će, ako im to bude omogućeno, kupovina zemljišta zavisiti od više faktora.

Kao ključne faktore navode političku stabilnost, cenu poljoprivrednog zemljišta i mogućnosti korišćenja podsticaja i subvencija. Važnu ulogu će imati i ograničenja u oblasti zaštite životne sredine, zatim kvalitet poljoprivrednog zemljišta, površina i razvijenost infrastrukture, što uključuje putnu mrežu, sistem navodnjavanja i odvodnjavanja, zaštitu od erozije.

"Interesovanje će biti veće za ukrupnjene parcele sa izgrađenom infrastrukturom", rečeno je EurAktivu u Ministarstvu poljoprivrede.

Ocenjeno je da će cena poljoprivrednog zemljišta, pre svega, zavisiti od ponude i tražnje, poreske politike, ali i mogućnosti da vlasnik zemljišta ostvari dobit. To znači, kako objašnjavaju, da će posebno biti važna cena poljoprivrednih proizvoda ili mogućnost da se u relativno kratkom vremenskom periodu promeni namena zemljišta.

Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji viša je u odnosu na Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i Hrvatsku, pa i na većinu zemalja centralne Evrope, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, strani građani i firme sada ne mogu imati vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji, a poljoprivredno zemljište u državnoj svojini se "ne može otuđivati".

Strani državljani u Srbiji uglavnom stiču pravo korišćenja poljoprivrednog zemljišta u društvenoj svojini koja su koristila društvena preduzeća, a u postupku privatizacije prodat je njihov kapital. Međutim, ne postoje zvanični podaci koliko je parcela koje stranci koriste kroz privatizovane firme.

POVEZANE VESTI

Subota 31.08.2013. 16:04
Srbija nesmije da prodaje zemlju strancima, da je iznajmljuje na rokove do 10 ili 20 godina uredu ali ne na duze. Hrana u 21 vijeku ce biti uzrok ratova, dolaze vremena gladi Evropi, Americi I Aziji. Za prodaju zemlje strancima kazna mora biti tako drasticna da se niko nece usuditi da pomisli na prodaju. Neka Srbi pomisle na svoje unuke koji ce crkavati od gladi ako poljoprivredno obradiva zemlja bude u rukama stranaca jer to nas ceka sigurno.
Subota 31.08.2013. 18:38
Neka prodaju i nas, možda ćemo bolje živeti....
Sreda 04.09.2013. 12:53
Dobri domacini kupuju i prinose u kucu i za svoju celjad, a losi sve prodaju, ali najsladje prodaju tudje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online