Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.08.2013.
13:13
Beta A

Vašington post prodat za 250 miliona dolara

Don Grejem, čiji je deda kupio Vašington post kada je pao u stečaj 1933. godine, danas je objavio da je posle sedam godina gubitaka list prodat osnivaču Amazona Džefu Bezosu za 250 miliona dolara, čime je prestao da bude vlasništvo porodice.

To je nova prekretnica za novine koje su prvi put izašle 1877. u 10.000 primeraka, prelazile u vlasništvo i demokrata i republikanaca u prvim danima, više puta se suočile se gašenjem i sprovele istragu koja je oborila predsednika SAD.

Investitor iz Kalifornije i član Federalnih rezervi Judžin Mejer preuzeo je vođstvo usred Velike depresije, povratio ugled novinama i utrostručio tiraž pre nego što je 1940-ih predao kontrolu zetu Filipu Grejemu, koji je 1963. izvršio samoubistvo.

Menja vlasnika: Vašington post

Novine je preuzela njegova udovica Ketrin Grejem i bilo je u vreme njenog rukovodstva kada su dvojica mladih reportera, Bob Vudvord i Karl Bernstin počeli da otkrivaju aferu Votergejt koja je predsednika Ričarada Niksona koštala mandata. Novine su na naslovnoj strani objavile priču o pljački glavnog štaba Demokratske stranke 1972. godine, izvedenoj u okviru masivne kampanje špijuniranja i sabotaže koju su vodili zvaničnici Bele kuće i članovi Niksonovog komiteta za ponovni izbor.

Nikson je Vašington postu obećao "strašne, strašne posledice" i pretrpeo ih sam. Vašington post i njegov konkurent Tajms su 1971. izdali ekskluzivne priče o procurelim dokumentima iz Pentagona, kojima su razotrkrivene vladine laži o ratu u Vijetnamu. Oba lista izborila se s pokušajima sprečavanja objavljivanja tog materijala. Slučaj je doneo pobedu za prava slobode govora u Vrhovnom sudu kao i Pulicerove nagrade za Tajms godinu dana pre nego što je Vašington post nagrađen za Votergejt.

Samo u 2008. godini, list je osvojio šest Pulicera, između ostalih, za pisanje o lečenju veterana u bolnici Valter Rid i pokrivanje masakra u Politihničkom institutu u Virdžiniji. Možda je i najmračniji trenutak Vašington posta uključio Pulicerovu nagradu, koju je 1981. dobila Dženet Kuk za izmišljenu priču. Uprkos uspesima prethodnih godina, novine su se našle u opasnosti.

Zbog pritisaka koje je pretrpeo u digitalnom dobu, list je imao pad tiraža od 37 odsto u periodu od 2002. do 2012. Osoblje je otpuštano, a pojedini servisi zatvarani. Prošle godine imao je gubitak od 54 odsto.

Istoričarka Univerziteta u Tosonu, Merilendu, Marta Kumar rekla je da je odlazak Vasigton posta drugom vlasniku ravan "gubitku pouzdanog rođaka na kojeg se oslanjate na informacije i osećaj za prioritet onoga što vam je važno iz vašeg okružnja''.

"Ovo je tužan, tužan dan", rekla je Kumar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online