Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.05.2013.
12:44
24sata.rs A

Šta uraditi kad ne možete da otplatite kredit?

Računi na sve strane, cene samo skaču, a rate za kredit čekaju. U odnosu na početak krize, skoro da su duplirana kašnjenja građana u otplati kredita. Osim refinansiranja, građanima kao mogućnost preostaje i zamrzavanje dugovanja na dve godine.

Osim refinansiranja, građanima kao mogućnost preostaje i zamrzavanje dugovanja na dve godine
 

Glavni razlog zašto građani kasne u vraćanju rata je gubitak posla, ali i smanjenje prihoda. Iako imaju mogućnost da kredit refinansiraju, građani imaju još jedan način, da ukoliko su u problemu, prolongiraju izmirenje obaveza prema banci. Naime, pre dve godine uvedeno je da svakom klijentu koji ima pad zarade miruje glavnica, a da plaća samo kamatu, a ukoliko ostane bez posla da mu kredit miruje dve godine.

S obzirom da je svaki slučaj priča za sebe, najbolje je da se obratite banci, kako bi se našlo adekvatno rešenje.

U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita kažu da oni, pre svega, sugerišu da se korisnici stambenih kredita bez odlaganja obrate banci kod koje su dobili stambeni kredit.

- Ukoliko je poteškoća u izmirivanju mesečnih obaveza samo privremena, najlakše je u dogovoru sa bankom reprogramirati obavezu u smislu uvođenja privremenog grejs perioda, produžetka roka ili reprogramiranja - ističu u NKOSK.

Kada je o klijentima Eurobanke reč, kako kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u sektoru za stanovništvo, više od 98 odsto dužnika redovno vraća stambene kredite, dok je kod keš i potrošačkih kredita ovaj procenat oko 95 odsto.

- Pokušavamo da pronađemo najbolje moguće rešenje za obe strane. Pre svega, radimo restrukturiranje kredita, ukoliko za to postoje objektivni razlozi kao što je gubitak posla gde klijentu izlazimo u susret, na primer produženjem roka, uvođenjem grejs perioda u kojem klijent plaća samo kamatu, a glavnica miruje - kaže Vilotijević.

Opcije: Refinansiranje i prolongiranje

1 - Uzimate novi kredit kojim zatvarate stari, ali sa dužim rokom otplate i manjom kamatnom stopom
2 - Kredit miruje dve godine (ukoliko ste ostali bez posla)
3 - Plaćanje kamate, mirovanje glavnice (u slučaju pada zarade)

Petak 31.05.2013. 17:46
Zatrcali se mnogi na kredite ne hajuci na to da su kod nas najvece kamate na svetu. 600 nekakvih banaka je otvoreno u zemlji koja nema izvoz, proizvodnju pa eto duznickog ropstva u koje nas uvaljuju nevidljivi lihvari.
Subota 01.06.2013. 10:40
Prvo pitanje bi trebalo da bude ODKUD bankama toliki novac. Pare su narodne U SVAKOM SLUCAJU a ko daje jednoj !!PRIVATNOJ!! banci pravo da naplacuje kamate na narodni novac? Banke su najveci kriminalci i lopovi! svi zajedno jednostavno NE vracati Kredite......pa onda neka se slikaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online