Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.05.2013.
18:53
Sponzorisani tekst A

Back2Serbia - prilika za posao i karijeru

Aleksandra Mirić iz grupe Repats koja je podržala Back2Serbia inicijativu prenela nam je utiske o svom iskustvu u inostranstvu i razloge zbog kojih se vratila u Srbiju.

Sajam zapošljavanja Back2Serbia održaće se 14. i 15. juna 2013. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu
 

Back2Serbia: Da li nam možeš reći nešto više o sebi i svom dosadašnjem iskustvu/životu u dijsapori?

Odrasla sam u Nemačkoj, tamo završila srednju školu i fakultet političkih nauka. Za vreme studija radila sam u različitim firmama i na raznim pozicijama. Zatim sam u Grčkoj završila MBA i zaposlila se u grčkoj kompaniji Intertranslations kao zastupnik za nemačko govorno područje. Kompanija me je poslala u Nemačku da na samom trzištu razvijam posao. Godine 2010. preko fakulteta u Atini, dobila sam ponudu za poziciju u nemačkoj kompaniji u Beogradu i prihvatila istu kao mogućnost povratka u Srbiju, bar na određeno vreme. Dve godine kasnije sam se zaposlila u američkoj kompaniji u Beogradu.


Back2Serbia: Šta mislite o ovakvom sajmu i njegovoj svrsi?

Smatram da je sajam izuzetno privlačna prilika za sve učesnike. Kako za naše ljude iz inostranstva, koji svakako u jednom momentu razmišljaju o povratku u domovinu, tako i za poslodavce kojima se pruža mogućnost da zaposle kadar sa internacionalnim obrazovanjem.


Back2Serbia: Kakva su Vaša očekivanja od sajma?

Moja trenutna očekivanja u vezi sa sajmom su verovatno drugačija nego što bi bila da još uvek živim u inostranstvu. U tom slučaju, sajam bi bio dobra prlika da se upoznam sa mogućnostima na srpskom tržištu i eventualno odlučim na povratak u domovinu. Moja trenutna očekivanja se više kreću u pravcu mogućnosti da budem prepoznata kao potencijalni zaposleni sa kvalifikacijama daleko širim od onih stečenih na prethodnom radnom mestu. Pod tim ne podrazumevam samo znanje stranih jezika već prvenstveno internacionalno iskustvo, koje svakoj multinacionalnoj kompaniji, ali i domaćim firmama koje planiraju rast i razvoj svojih poslovnih odnosa sa inostranstvom, može služiti kao temelj za nadogradnju specijalističkog znanja potrebnog za njihove svrhe. Očekujem takođe da stupim u direktan kontakt sa što više kompanija, kako bih kasnije te kontakte mogla pretvoriti u potencijalne poslovne ponude.

Back2Serbia: Koje kompanije biste želeli da se pojave kao poslodavci na sajmu?

Pored multinacionalnih kompanija, smatram da bi i srpske firme, koje planiraju rast u skoroj budućnosti trebalo da posete sajam, kako bi stvorile svest o postojećem kadru na tržištu i ostvarile veze sa potencijalnim zaposlenima u inostranstvu.

Back2Serbia: Da li po tvom mišljenju ovakvi događaji mogu privući pažnju Srba u dijaspori da se možda vrate u zemlju?

Smatram da je u prirodi većine nas koji smo proveli duži period u inostranstvu, da barem ponekad razmišljamo o realnoj mogućnosti povratka u domovinu. Obično ostanemo samo pri razmišljanju, jer je povratak uglavnom korak bez asistencije, tj. u potpunosti zavistan od nas samih i naše snalažljivosti pri prikupljanju informacija i stvaranju kontakata. Sajam Back2Serbia, onako kako ga ja shvatam, pruža baš tu asistenciju koja bi mogla da presudi o tome da li je povratak u domovinu ostati samo misaono poigravanje ili realna mogućnost koja će se pretočiti u delo!


Sajam zapošljavanja Back2Serbia jedinstvena je inicijativa, koja pokušava da privuče i okupi što veći broj građana Srbije koji rade i studiraju u inostranstvu time što će im predstaviti vodeće poslodavce u Srbiji, kao i nove mogućnosti za razvoj njihove karijere.

Sajam zapošljavanja Back2Serbia održaće se 14. i 15. juna 2013. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu. Sajam zapošljavanja Back2Serbia održaće se 14. i 15. juna 2013. godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Sponzori na ovogodišnjem sajmu:

Generalni Sponzor: HR Solution
Zlatni Sponzor: PRVA TV
Istaknuti Učesnik: JT International a.d. Senta
Srebrni Sponzor: Microsoft Development Center Serbia
Edukativni Partner: ITAcademy
Medijski sponzori: poslovi.infostud.com; klikdoposla.com; poslovi.rs
Podržan od: Nacionalne službe za zapošljavanje; Ministarstva omladine i sporta; Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu; Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online