Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 11.05.2013.
02:29 >> 12:32h
Srna A

Dačić u Sijetlu potpisao ugovor sa “Majkrosoftom“

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i direktor Majkrosofta Stiv Balmer potpisali su danas u Sijetlu ugovor o licenciranju i servisiranju računarskog softvera koji će Srbija koristiti u državnoj administraciji.

Ovaj sporazum je rezulatat posete delegacije državnog vrha Srbije Sjedinjenim američkim državama, tokom koje se, prema Dačićevim rečima, očekuju sastanci sa najvišim predstavnicima američke administracije i većeg broja kompanija.

"Očekujemo isto tako uspešne sastanke i sa drugim kompanijama, od Intela i Epla pa nadalje, do sastanaka u Vašingtonu, gde očekujemo da ćemo imati razgovore sa najvišim američkim predstavnicima u Stejt departmentu i predsedničkoj administraciji", rekao je Dačić novinarima posle potpisivanja ugovora.

Prema njegovim rečima, Majkrosoftovi servisi mogu da se koriste "najviše u obrazovanju i oblasti elektronske uprave", a potpisani sporazum otvara mogućnost i za zajedničko osnivanje razvojnih centara ove kompanije u Srbiji.

"Mi smo spremni da u okviru našeg društvenog razvoja i uopšte odnosa prema stranim kompanijama razmotrimo mogućnost zajedničkog učešća u formiranju određenih razvojnih centara", rekao je Dačić.

On je dodao da je Majkrosoft u Srbiji već formirao jedan takav centar, koji zapošljava više od 100 ljudi, kao i da očekuje da će u naredne dve godine tu raditi možda i više od 300 inženjera.

"S tim u vezi me veoma raduje što je Stiv Balmer prihvatio poziv da poseti Srbiju i mislim da ćemo tom prilikom napraviti jedan dugoročni plan razvoja", rekao je srpski premijer.

On je istakao da je sektor informacionih tehnologija u Srbiji "grana u ekspanziji, koja ima najviši rast", zbog čega je ocenio kao "veoma važno" to što je Srbija prošle godine potpisala memorandum o razumevanju u ovoj oblasti sa SAD.

"Način na koji smo ovse dočekani pokazuje promenjenu klimu i sliku koju Srbija ostavlja u svetu. Ovo pokazuje da jedino ovakav pristup može da nas okrene nečemu od čega se živi, a to je da građani Srbije moraju da postanu deo modernog sveta", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Subota 11.05.2013. 08:15
Prvo ovde se nista ne kaze o kome modelu licenciranja od brojnih mogucnosti koje Majkrosoft nudi se konkretno radi? Drugo zbunjujuce je "za potrebe administracije" i zasto je to uopste vazno za Srbiju? Kako cemo samo vec time postati "regionalni lider" (prppaganda i laz, opet)? O kome se to "razvojnom" centru radi, drzavnom, administratorskom, politickom (jos jedan u nizu) kada je poznato da su jedino male firme na zapadu (kao nekada i sam Majkrosoft) pokretacke poluge inovacija? Na kraju zar se jedan premijer jedne ozbiljne drzave time bavi, ili je pravi razlog njegove posete nesto drugo? Dokle nam prodaju ono za ono?
Subota 11.05.2013. 04:38
"Премијер Дачић разговараће у Сијетлу са генералним директором "Мајкрософта" Стивом Балмером и том приликом биће потписан централни уговор о лиценцирању и сервисирању рачунарског софтвера који ће користити државна администрација у Србији." Која ли ће му противизија пасти од овде? Иначе верујем да је ово само секундарни део посете. Примар је подношење рапорта и примање нових инструкција.
Subota 11.05.2013. 05:22
A to ce nas kostati u milionima dolara ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online