Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2012.
12:04
N. S. Preradović - Vesti A

Dinkić širi lažni optimizam

Optimizam koji širi ministar ekonomije Mlađan Dinkić da će nam u 2013. godini krenuti nabolje je na staklenim nogama i nema uporište u realnosti, kaže u razgovoru za "Vesti" Milan Ćulibrk, ekonomski analitičar. On tvrdi da predviđeni izvoz Fijata i poljoprivrednih proizvoda nije nešto na šta možemo sigurno da računamo. Prezaduženost i velika nezaposlenost takođe su elementi koji teško opterećuju srpsku privredu.

Milan Ćulibrk, ekonomski analitičar


 

Ministar Dinkić je izjavio da će 2013. biti prelomna za Srbiju, da ćemo izvoz povećati za 25 odsto i od njega zaraditi oko 11 milijardi evra. Koliko je to realno?
- Ta tvrdnja se zasniva na rastu izvoza koji bi mogao da ostvari Fijat, kao i na povećanju izvoza poljoprivrednih proizvoda. Čak i kad bi Fijat ostvario izvoz od milijardu evra, što je teško, i kada bi izvoz agrarnih proizvoda bio povećan - teško da možemo dostići Dinkićeve prognoze. Rast izvoza automobila upitan je zbog ekonomske krize u evropskim zemljama i pada kupovne moći, a što se tiče poljoprivrede, kod nas je situacija u stilu "šta nam dragi Bog da".
 

Cene stalno divljaju

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je u recesiji, a u isto vreme ima rast cena?
- Nemamo dovoljno konkurentnu privredu, na našem tržištu postoje brojni monopoli i jedan mali broj tržišnih igrača diktira ključne uslove, pa samim tim i cene. Sve druge zemlje u Evropi kada su bile u recesiji imale su trend pada cena, što kod nas nije slučaj. I ove godine će Srbija biti među vodećim zemljama u Evropi po stopi rasta cena. To dovoljno govori o tome da mi ključne uzroke inflacije nismo uspeli da otklonimo ni 12 godina nakon demokratskih promena.

Ove godine imali smo pad privrednog rasta od dva odsto, a za sledeću se prognozira rast od dva odsto?
- Na početku ove godine imali smo procene da ćemo ostvariti privlačenje stranih investicija u vrednosti od dve milijarde evra. To se nije dogodilo, a imamo najveću inflaciju u Evropi. Ukoliko se i ostvari rast od dva odsto, to samo znači da se vraćamo u 2008. godinu, a treba znati da samo za naplatu duga dospeva između dve i tri milijarde evra. Javni dug je već sada premašio 60 odsto BDP, a do kraja 2013. mogao bi dostići i 65 odsto. Da podsetim, pre dve godine zakonom smo se obavezali da nećemo preći cifru od 45 odsto.
 

Da li je Srbija izbegla bankrot?
- Nije, mi smo na opasnoj granici zaduženosti, a u slučaju veće krize ne možemo se osloniti na druge jer nismo članica ni Evropske unije, ni evrozone. Nismo poštovali odredbe MMF-a i stoga sam sumnjičav po pitanju da ćemo u prvom tromesečju naredne godine sklopiti sporazum s tom međunarodnom institucijom.
 

Nezaposlenost je rekordna i to je rak-rana Srbije. Hoće li se povećavati?
- Nezaposlenost u Srbiji je dostigla 28 odsto, što je alarmantno ako se zna da imamo milion i 700.000 penzionera. Ukoliko bi država sprovela reformu sistema javnih preduzeća bilo bi još 50.000 do 100.000 nezaposlenih jer je evidentan višak od 15 do 20 odsto zaposlenih u javnim preduzećima.
 

Nova Vlada je krenula u borbu protiv korupcije, a mnogi joj zameraju što izbegava mnogo veći problem - rešavanje složene ekonomske situacije?
- To je potpuno tačno. Ali, borba protiv korupcije uvek je dobra jer se po tom pitanju 20 godina ništa nije radilo. Udaranje na najkrupnije biznismene, poput Miškovića, dobar je znak, ali ukoliko uskoro ne uslede neke krivične sankcije, to će biti loše.
 

Procedura "ubija" investicije

Kakav je odnos države prema ulagačima iz inostranstva, posebno kad je naša dijaspora u pitanju?
- Veliki problem Srbije je zamršena procedura prilikom izdavanja dozvola stranim investitorima. Ukoliko su ulagačima potrebni dani i meseci da bi dobili neku građevinsku dozvolu, onda će oni radije otići u drugu zemlju. Isti slučaj je i sa našom dijasporom. Ne verujem da imaju bolji status od bilo kog investitora iz Nemačke ili, na primer, Italije kad zakucaju na vrata Ministarstva ekonomije. Dugotrajna procedura oko dobijanja raznoraznih dozvola može samo da ih destimuliše.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online