Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.10.2012.
02:33
Beta A

Za i protiv "budžetskog cara" Unije

Lideri EU su se prvog dana samita u Briselu sporili oko toga koliko moći da prenesu na centralne vlasti, a cilj im je da se osigura da se ne ponovi dužnička kriza koja potresa Evropu.

 Ko će biti monetarni komesar: Keni ljubi Merkelovu
 

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da progura predlog da evropski komesar za monetarna pitanja bude zadužen i za budžetska pravila EU, uključujući i ovlašćenje da odbije predložene planove rashoda i poreza zemalja-članica, i vrati ih na doradu.

Nemačka se nada da bi tzv. "budžetski car" pomogao Evropi da ne ponavlja greške, tako što bi sprečavao vlade da prekomerno troše, te im ne bi bili potrebni skupi paketi pomoći, navodi agencija AP.

Francuska i druge zemlje, međutim nisu "oduševljene" da kontrolu nad svojim finansijama povere briselskim zvaničnicima koji neće biti birani.

Predsednik Francuske Fransoa Oland jednostavno je danas "zbrisao" nemački predlog rečima da to nije tema samita.

"Jedina odluka koju treba da donesemo, da potvrdimo, je stvaranje bankarske unije do kraja godine. Prvi korak je bankarsko nadzorno telo", rekao je Oland.

Evropski lideri su na junskom samitu zaključili da će - kada bude osnovano odgovarajuće nadzorno telo - finansijske institucije koje imaju problema, moći direktno da uzmu pomoć iz evropskih fondova. To će, kako ocenjuje AP, biti veliko olakšanje za zemlje poput Španije kojoj zbog pomoći bankama, preti prezaduženost.

Posle gotovo jednoglasnog junskog dogovora o nadzornom telu za banke, neke evropske vlade, među kojima Nemačke, Holandije i Finske, pokušale su da stanu na put donošenju odluke o dubljem povezivanju - o bankarskoj uniji.

AP navodi da bi zato na samitu koji se danas i sutra održava u Briselu moglo biti doneto malo konkretnih odluka.

Merkel je danas ponovo insitirala da "kvalitet mora da dođe pre brzine" uspostavljanja bankarskog nadzornog tela.

"Ima mnogo veoma komplikovanih pravnih pitanja, i ja ne otežavam stvar više nego što ona stvarno jeste teška", rekla je Merkel.

S druge strane, predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo kritikovao je pred početak samita sporost u donošenju odluka.

"Ne postoji svuda u Evropi isti osećaj za hitnost", rekao je Barozo. Na samitu će najverovatnije biti reči i o Španiji i tome da li će ona zatražiti zajam, ali i o Grčkoj gde je danas održan generalni štarjk, uz silovite demonstracije, zbog novih mera štednje za još dve godine, na zahtev stranih poverilaca grčke države.

AP ocenjuje da će dugoročni predlozi za dovođenje EU u red biti ključna tema debate u Briselu.

To će uključivati stvaranje evropskog budžeta koji bi mogao da se koristi za pomoć zemljama koje prolaze kroz duboku recesiju - sada su to Španija i Grčka, dodaje agencija.

POVEZANE VESTI

Petak 19.10.2012. 13:27
Korumpirana banda radi za interese bankstera, a sve to pkauje u sarene-laze zvane "demokratija".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online