Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 04.09.2012.
10:33
Večernje novosti A

Meso poskupljuje na 1.000 dinara!

Poskupljenjima nema kraja, a posledice vrelog leta i suše tek će se osetiti krajem godine. Kako predviđaju pojedini mesari, sveže meso bi moglo da poskupi i do 30 odsto, to znači da bi svinjski but premašio 800, a juneći dostigao i do 1.000 dinara!

Sto pun mesa samo na slici...
 

Proizvođači i prerađivači mesa u Srbiji, zasad, najavljuju samo poskupljenja. Ponuda tovljenika je sve oskudnija, cene “žive mere” skaču, od ponedeljka su premašile 240 dinara po kilogramu, pa je neminovno da i cene mesa u prodavnicama za isti postotak porastu. Nedostaju i ostale sirovine, posebno živina, kao i junetine na tržištu. Posledice ovogodišnje suše već su izazvale poskupljenje stočne hrane, zbog čega preti trajno manji stočni fond Srbije i daleko više cene mesa, mleka, jaja...


- Nema kraja povećanju cena, a najveći problem je što se ne zna kada će se ta “eksplozija” poskupljenja završiti - kaže za “Večernje novosti” Spomenka Ivetić, komercijalni direktor “Agrimesa”. - Poremećeni su pariteti, prvi put se dešava da je živa mera svinja skuplja od junetine, što nikada nije bio slučaj. Za tovljenike plaćamo 245, a za prasad 200, što je znak da niko ne pokreće novi ciklus tova zbog paprenih cena stočne hrane. Skupa je i živina, a za živo pile treba platiti 200 dinara, koliko i za prasad. Ako se nešto hitno ne preduzme paprena stočna hrana će uništiti stočni fond.
 

Skupo i u svetu

Svetske cene hrane su povećane 10 odsto ovog leta zbog suše u SAD i Istočnoj Evropi, pokazuju podaci Svetske banke. Indeks cena hrane Svetske banke, kojim se prate cene prehrambenih proizvoda koji su predmet međunarodne trgovine, u julu ove godine bio je šest odsto viši nego u istom mesecu 2011. godine i za jedan odsto viši od ranijeg najvišeg nivoa zabeleženog u februaru prošle godine.

Ivetićeva dodaje da sada niko u prerađivačkoj industriji nije u stanju da formira realnu cenu, po kojoj bi mogao da tu robu proda, ali i da se zaštiti od gubitka.


Prema njenim rečima, poseban problem prerađivačima je slaba i spora naplata, dok istovremeno sirovine plaćaju avansno svojim dobavljačima zbog velikog manjka sirovina na tržištu.


Proteklih meseci pojedine kategorije mesa poskupele su i za trećinu. Kilogram svinjskog buta dostiže i do 670 dinara, junećeg 750, a pilećeg filea neverovatnih 690 dinara... Više nije tako pristupačna za džep potrošača ni nekada sirotinjska hrana. Pileća krilca su stigla do 300, a leđa se prodaju za 150 dinara.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 12:22
Kapitalizam...
Sreda 05.09.2012. 11:10
Jednostavno : meso po toj ceni će jako slabo da se prodaje.
Subota 15.09.2012. 23:15
Ja sam pristalica ideje da je sve relativno, i da apsolutno zlo i apsolutno dobro ne postoji, vec da u svakom zlu postoji dobro i u svakom dobru postoji zlo. Ako meso poskupi i kosta 1kg 1000din, sta bi tu moglo da bude dobro...Hm... Pa bar necemo da budemo debeloguzi kao amerikanci koji koji ne znaju koliko naslaga sala imaju na stomaku i guzici. Srbi, najzgodnija i najvitkija nacija u evropi. Etiopljani ga preterali sa dijetom, i manekenke umiru od neuhranjenosti, ali mi cemo biti umereniji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online