Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.04.2012.
09:54
Blic A

Prodavci bebi-opreme za visoke cene krive uvoznike

Tržišni inspektori počeli su da proveravaju cene bebi opreme u trgovinskim lancima i, kako pokazuju njihovi izveštaji, cene u martu nisu menjane. Da li se nešto promenilo u aprilu, pokazaće sledeća kontrola. Inspektori do sada nisu kontrolisali specijalizovane prodavnice, ali to ne znači da će tako i ostati - kaže za “Blic” Maja Čečen, direktor Fonda B92.

Inspekcija će proveriti i specijalizovane prodavnice bebi-opreme

U Ministarstvu trgovine juče je održan sastanak sa inicijatorima akcije za ukidanje PDV-a i ograničavanje marži na bebi-opremu, a povod su bile brojne žalbe roditelja da su nakon najave o mogućnosti ukidanja PDV-a cene u radnjama skočile za 10 do 25 odsto.

Komentari roditelja

 

- Do pre nekoliko dana je model Cybex kolica Onyx koštao 16.990 dinara, a sada košta 23.990, dok je model Topaz sa nekih 19.000 otišao na 26.290... Mislim, šta reći! Nečuveno! (Sandra Ćirić)

 

- Bebi-kašice u Vršcu su već poskupele (kašica od šljive konkretno je koštala 131 dinar pre nedelju dana, a sada je 165 dinara), što je taman tih 18 odsto. Dakle u prodavnicama će sve da poskupi za taj procenat, a šta smo mi potpisali? (Nina)

- Ovo je bio predsastanak jer je za sledeću nedelju zakazan sastanak s ministrom Petrovićem - kaže Maja Čečen, jedna od inicijatorki.

Dragana Soćanin iz Udruženja “Roditelj” kaže da se na rast cena žale roditelji iz cele Srbije, zbog čega su se za pomoć obratili Ministarstvu trgovine. U toj instituciji kažu da proveravaju o čemu se radi. Ističu da se neće ustezati da primene sve zakonom dozvoljene mere ukoliko se ispostavi da je bilo ko učinio nešto nelegitimno na tržištu.

S druge strane, trgovci i uvoznici negiraju podizanje cena zbog inicijative za ukidanje PDV-a. Darko Jovanović, brend menadžer u “Aksi”, kaže da su u ovom lancu cene nekih artikala korigovane u prvom kvartalu ove godine, te da ta poskupljenja nemaju nikakve veze za inicijativom.


- Cene nismo menjali mi, već naši dobavljači koji nam promene cenovnika najavljuju po mesec dana unapred. Oni su kao opravdanje navodili rast cena na svetskom tržištu i skok evra. Među proizvodima koji su poskupeli su pelene, čije su cene polovinom februara uvećane šest odsto - kaže Jovanović.

On takođe dodaje da nema logike da trgovci zbog najavljenih inicijativa dižu cene jer im takvo ponašanje ne ide u korist, budući da bi ono značilo smanjenje prodaje.


On ističe i da nisu tačne tvrdnje kako su trgovačke marže visoke.


- U ovom biznisu ima previše konkurencije. “Aksa” se trudi da bude najjeftinija, što znači da poslujemo sa niskim maržama. Naše marže na pelene iznose šest odsto, a na bebi-hranu oko 10 odsto. Dakle nikako 200-300 odsto kako se moglo čuti u medijima. U to se uverila i Tržišna inspekcija koja nam je nedavno bila u poseti. Kolike su uvozničke marže ne znam - kaže Jovanović.


U “Kikovim” radnjama kažu da su kod njih cene menjane samo kod onih artikala koji su prethodno bili na akciji.

- Mart je bio mesec kolica kada smo odobravali popust od oko 10 odsto. Sada su te cene vraćene na februarski nivo - priča Mirjana, jedna od prodavačica.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online