Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 06.03.2012.
13:07
J. Arsenović - Vesti A

Srbija školuje kadrove za inostranstvo

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže za "Vesti" da problem sa odlivom radne snage Srbija ima već decenijama, a da bi najava nemačkih vlasti, koja hoće da privuče visokoobrazoavne stručnjake, mogla da bude podstrek sadašnjoj i svim budućim srpskim vladama da poboljšaju ambijent otvaranja novih radnih mesta.

Srbija mora da otvara radna mesta: Ranka Savić

- U suprotnom, školovaćemo radnu snagu za druge države i razvijenije ekonomije. Istovremeno, meni je indikativno da je u ovoj ekonomskoj krizi na koju se srpska Vlada poziva kao razlog svih naših nedaća, ozbiljna država pokazala da odgovornom politikom i dobrim privrednim ambijentom može da dođe i do smanjenja broja nezaposlenih, baš kako se to desilo u Nemačkoj - kaže Ranka Savić.


Stručnjaci ukazuju na to da je Nemačka i danas najznačajnija imigraciona zemalja Evrope, a njen privredni potencijal je takav da će ona još dugo ostati vodeća evropska zemlja u kojoj je najveći broj Srba našao utočište u potrazi za poslom. Priliv srpskih radnika u Nemačku pratio je na izvestan način jačanje diplomatskih i političkih veza između Bona i Beograda.

Naturalizacija

 

Najveći deo ekonomske migracije iz Srbije otišao je u Nemačku kao nekvalifikovana i polukvalifikovana radna snaga, a oko pet odsto kao visokoobrazovani stručnjaci. Nije mali procenat ni onih koji se svake godine izjasne kao Nemci. Računica je da se na godišnjem nivou naturalizuje oko 0,6 odsto ukupnog broja naših ljudi koji rade u Nemačkoj.

Kada je tadašnja Jugoslavija 1957. godine priznala Nemačku Demokratsku Republiku, zvanični Bon je prekinuo diplomatske odnose sa Beogradom i držao ih zaleđene sve do 1968. godine. Te godine su dve zemlje potpisale Sporazum o zapošljavanju naših radnika, Sporazum o zdravstvenom osiguranju i Sporazum o nadoknadama radnicima u slučaju nezaposlenosti, kao i Sporazum o ukidanju viza za boravak do tri meseca u Nemačkoj.
 

Time su širom otvorena vrata za priliv nove radne snage, da bi već naredne godine u Nemačkoj na radu bilo 226.290 Jugoslovena. Godine 1973. bilo je 535.000, a 1981. godine čak 625.069 jugoslovenskih radnika sa članovima porodica. Od toga, najviše ih je bilo iz Srbije i Crne Gore ( 40 odsto), a zatim iz Hrvatske (24) i BiH (21 odsto).
 

Sindikalni lider kaže da je ekonomska migracija u današnjem svetu normalna i prirodna pojava, a da svaka država mora da ima dugoročnije mere i politiku kako bi u nacionalnoj privredi uposlila što više svojih građana.
 

- Nažalost, naša vlada sve rešava danas za sutra. U krajnjoj liniji, naše integracije u EU govore o tome da će naša radna snaga odlaziti i mi to možemo da pozdravimo jer je potreba za egzistencijom potpuno prirodna, ali istovremeno mi želimo da naši kadrovi ostanu u državi i za to je potrebna bolja osmišljenja i realizovana strategija razvoja i zapošljavanja - upozorava Ranka Savić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.03.2012. 16:28
На жалост, тако је кад нам школство уређују дунстери
Nedelja 25.03.2012. 16:28
Деци понудити добру школу и добре услове после школе
Nedelja 25.03.2012. 16:29
Никако да способни људи преузму вођство ове земље...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online