Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.11.2011.
12:18
N. S. Preradović - Vesti A

Stigla naplata za lažni život

Srpska privreda od izvoza zarađuje oko 6,5 milijardi evra i odmah ih troši za nabavku repromaterijala, tako da u slučaju kraha evra ne bi bilo ogromnih problema, kao što bi to bio slučaj sa spekulativnim investicionim fondovima ili bankama. Međutim, srpski privrednici računaju na izvoz od 800 miliona evra na italijansko tržište, kao i 900 miliona evra na tržište Nemačke i to bio bio problem, kaže za "Vesti" biznismen Milan Knežević, jedan od čelnika Asocijacije malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Šta činiti ako se drastično smanji izvoz u zemlje EU?

- Bićemo u velikom problemu. Iluzija je ono što poručuju iz Privredne komore Srbije da treba tražiti treća tržišta. Tržišta se godinama strateški osvajaju, ne padaju sa neba. Sada se priča o Turskoj kao o velikom tržištu, kao da Turska čeka samo na nas! Mi privrednici znamo koliko mukotrpnog truda treba da se uloži da bi se osvojio novi prostor za izvoz.

Dužni 22 milijarde evra

 

Srpska privreda grca u dugovima
- Tačno, privreda sada duguje oko 22 milijarde evra. Problem je što su kamate na kredite visoke, 11 odsto. Samo za kamate provrednici godišnje moraju da plate oko 2,5 milijardi evra. Odgovorno tvrdim da trenutno u Srbiji ne postoji nijedna privredna grana, niti jedan biznis koji se isplati i u kome mali privrednik može da zaradi.


Sudbina zone evra

 

Kako vidite EU i zonu evra u budućnosti?


- Evropska unija će propasti ako bude spasavala zemlje koje su pred bankrotom. Potrebno je zadržati samo zdravo ekonomsko tkivo, samo tako će evrozona opstati.

Uveliko je počelo povlačenje evra iz evropskih banaka?

- U ovom trenutku najveća opasnost je domino efekat. Evro kao valuta nema svoju matičnu zemlju. Ovo ludilo u EU se dešava zbog toga što su se svi krišom zaduživali, to je zapravo kolaps javnih dugova. Vlade zemalja EU su se udvarale građanstvu, odobravale preveliku javnu potrošnju ne misleći o posledicama. Sada je došlo vreme za naplatu dugova. Lažna tražnja, lažni život, lažni krediti - sve će to skupo koštati zemlje EU.
 

Iz Udruženja banaka Srbije poručuju da građani ne treba da brinu za svoje štedne uloge.

- Ne verujem u haotični scenario i krah evra, ali... Ukoliko bi se štedni ulozi naših građana menjali iz evra u dinare, to bi izazvalo inflaciju i minimum 10 odsto gubitaka za svakog klijenta. Ako se govori o zameni evra, hipotetički govoreći, u nemačku marku, ne verujem da će Nemačka biti u situaciji da štampa velike količine maraka. Nisam bankar, ali u svakom slučaju gubici su neizbežni.

Da li postoji mogućnost da Nemačka vrati svoju staru valutu?

- Ukoliko bi Nemačka povratila staru valutu, ona bi je najmanje 20 odsto devalvirala, da bi Nemačka sačuvala svoj izvoz. Situacija ne bi bila ista kao kad su evropske zemlje prelazile na evro. Mada je i tada bilo jasno da je izvršena globalna pljačka građana, jer je tada sve obezvređeno 50 odsto. Danas ne postoji ništa sigurno u šta vredi ulagati, osim zlata, a time se ne bave pojedinci nego samo investicioni fondovi.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 12:29
trk u banku, ko ima neku crkavicu na stednji. Za sadasnje banke su Sloba i Dafina male mace.
Nedelja 18.12.2011. 17:05
samo da sklonimo crvenozutu bandu pa nam ni najveca svetska kriza nece tesko pasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online